tisdag 23 april 2019

Nu är den glada påsken slut.



Här kommer lite påskpyntbilder. Jo jag gillar även att pynta till påsk. Men det är inte samma som julen med alla sina tomtar. Påsken känns liksom lite kort faktiskt. Jag blev mest nöjd med den översta duken.
Men här i Nolaskogs har vi påsklov denna vecka (veckan efter själva påsken). Det är dagar med strålande sol och det är bara kvar lite is i poolen och så en snöhög som LO skottade upp. Han tänkte skotta bort den för ett tag sen och upptäckte att under den fanns en av mina jordgubbsplanteringslådor. . . Numera kaffeved. Tack snälla Arne som försett mig med flera. Bara att byta ut.
Helgen har annars varit ganska lugn. Vi hade själva ladugårdspassen under hela helgen, förutom påskaftonsdagens morgon (visst är det konstigt att skriva aftonsdagens morgon?) då Drängen erbjöd sig snällt att göra den. På eftermiddagen hade vi en släktmiddag , med påskbuffé. Gjorde en god lax från "Fredriks fika" och så en inlagd sill med västerbottenost. Båda recepten kan rekommenderas å det varmaste. Den här VB-sillen på knäckebröd är bara såååå gott.
Men i alla fall, tjurkalvar en om dagen tisdag,onsdag, torsdag. Fredag blev det tvillingkvigor.
Faktiskt är dom väldigt lika varandra. Den som ligger på bilden är nog liiiiiiite vitare , men bläsen i pannan ser så där syskonlika ut. Lördag en tjurkalv och söndag en till kvigkalv. Pust , jag rapporterade in dessa idag så jag inte skulle missa någon. Nu ska det öronmärkas så att vi inte glömmer eller blandar ihop några.
Så i eftermiddag började vi städa altanen och faktiskt blev det årets första middag därute. . . .Njutning av högsta valör. Det blir inga bilder än för jag måste söka rätt på och tvätta gardinerna och dukarna. Städa av alla dynor och så. Kaffebryggaren får stå inne några dagar till. Men det kan gå undan bara så där. Vårkänslorna spritter och man vill få "somra" in sommarparadiset. Jo det är faktiskt så jag känner för min altan. S O M M AR P A R A D I S 

Sommarpelargoniorna är på gång. Dom har faktiskt vuxit lite mer än på bilden så jag vet att dom lever. Men ska plantera om dom lite till innan dom åker ut. Jag som trodde dom skulle vara döda allihop. Ikväll ska jag försöka komma på nått roligt att virka, då LO känner för att se på hockeyn. . . Om vi säger så här, det är inte Modo. Det blir nog bäst att jag sätter nått i händerna så att jag inte somnar.




torsdag 18 april 2019

Skärtorsdagen

Jag plockar fram påskprydnader just nu. Hittade en perfekt påskduk till matbordet. . . Och så kom jag på att jag virkat en duk. Den ser däremot alldeles för stor ut för vardagsrumsbordet. Jag hade ju tänkt köksbordet. . . Bara att byta då. . . Så farligt är det inte.
Jag har påskskinkan i ugnen och det är ett passande jobb då vi faktiskt har tagit en slödag. . . Suttit på altanen tillsammans med LO. Men jisses så solen värmer. Vi trodde ett tag att pool-linern hade gått sönder , då det inte var så mycket vatten i poolen. Men nu ser vi att det var nog mycket snö ovanpå så det såg ut som om det vatten som smält var långt under själva iskanten. Nu är det bara att vänta och hoppas att det tinar fooooort så vi får sätta på vattenvärmaren och plums i "baljan".
Förmiddagen tillbringade däremot LO i ladugården (jag for hem och saltsprutade skinkor). Blev tvungna att ringa veterinären då en nykalvad kviga såg hängig ut och var lågtempad. Troligen en coli. En juverdel ser inte bra ut. Då Veterinären ändå var här passade han på att avhorna 6 kalvar också. Ska visst ta resten till veckan.
Och har man sett? Blir det påsk-ällingar tro? Denna myskanka fick 7 i somras. Tänk att hon verkar trivas i sommarhönshuset. Vi har haft en värmelampa där inne så dom har inte frusit alls.
Blir alltså extra-ompyssling nu i helgen. 
Ja helgen ja. Påsken är igång med skärtorsdagen. Två röda dagar på var sida om helgen blir 4 dagar i ladugården för LO och mig. Fast nu måste jag ju faktiskt berätta att påskaftonsmorgonen tänker drängen göra förmiddagens pass. Gullaligen så bra. Tror jag ska sova till 8 då . Det blir sovmorgon det. 
Sen ska vi ha traditionsenligt påskmiddag. I år hos Jennie och Erik. Jag torde nog smygsmaka skinkan , men den är tänkt till påskaftonens middag. Sen har vi planerat att göra en ugnsstekt lax ( sån där helsida). Men lite "påskplockmat" också såklart. Vad är en påsk utan ägg, sill, prinskorv, ugnsomelett med svampstuvning och Janssons? Fast man behöver kanske inte göra så stora formar. . . . Kanske. . .
I måndags så åkte vi in till staden för att hämta nån grej till nån av traktorerna och så Granngårdsbesök. . .Kjell och Company och Clas Olsons fick också besök. Okej då, jag hann in på Lindex och inhandlade en ny vårjacka. De gamla börjar vara lite omoderna. Lite måste man ju få "hänga med". . Men sen smet vi in på Il Padrino och tog en pizza. . . .Hur ljuvligt smakade inte den. Jag beställde en Quatro Stagioni.  Tänk att pizza smakar så mycket bättre i rätt miljö. Jag åt på den restaurangen under senare delen av 70-talet då jag gick gymnasiet inne i Ö-vik.( Drygt 40 år sedan??? Oj så gammal jag helt plötsligt blev) Så matstället har funnits länge. Men pizzan smakar fortfarande som "gudarnas nektar och ambrosia". Sen är det skönt att ta en mikropaus tillsammans med LO nån gång per år.
Nu ska jag fortsätta med lite påskstök. Nej, nej , nej inget allvarligt , men lite kan man ju påska till det. Liksom bara för att. . . Ska se om vi inte ska ta och titta på nån bra film ikväll och smygbörja på påskgodiset. Medan vi tittar på den så kan jag virka klart duken jag tänkt ha på soffbordet. Jag lovar att lägga ut bilder så nån kan bli imponerad av min "flit" . Men faktiskt såna pausar är bra för min själ, så jag bryr mig egentligen inte om vad någon annan tycker . Visst låter det ganska som en god plan?
I morgon bitti går vi på första delen av helgpasset.
GLAD PÅSK till alla och envar. Ät mycket ägg, skinka, sill, Janssons  och allt annat ni förknippar med vår och påsk. Men svenska till påskmaten i största möjliga mån. 
Svenska råvaror är både salmonellafria och pencillinfria . Jag är också helt övertygad att allt är framtaget med största kärlek och omvårdnad.





tisdag 16 april 2019

Konsumentsubventioner !!

Nu susar det i säven igen? Det är snart EU-val och då kommer helt plötsligt bondens "enooooooorma" stödbegär upp. Alltså enligt rykten vill de styrande dra ner på bondens "megavinster"????
Det brukar ju komma feta rubriker i december där det berättas om dessa gigantiska stöd som bönderna håvar in. Och vad gör dom med dessa pengar??? Vad man ibland förstår från "allmänheten" så verkar dagens bönder sätta sitt "bomärke" på ett papper och skicka in till EU-Bryssel och så sitter vi och väntar på soffan tills det "rasslar på taket" och pengaregnet kommer så att vi kan leva i sus och dus.
MEEEEEEN. . . . . Nu hör ni på en gång för alla.
Dessa slantar är till för att det ska finnas mat i butiker, på sjukhus, skolor och restauranger, till ett bra pris. Bonden måste kunna få överleva då all arbetstid går åt till jordbruket. Naturligtvis att gemene man ska ha råd att handla svenska varor.
Om jag som mjölkbonde får brutto  3:25/liter mjölk när jag skickar iväg mjölken till mejeriet och så blir det med "konsumentsubventionen" ca 1.50 till på plussidan.
. Så ska dessa slantar täcka kornas mat (kraftfoder är dyrt) -1,235 kr dras summan ovan. Sen tillkommer ensilagekostnaden -1 kr/ liter mjölk, ni vet traktorerna slukar diesel och nöter däck,utsäde och gödsel kostar också . Löner till de som arbetar (alltså inte bonden själv) -1,05kr/liter mjölk . traktorn rasar , lätt far det en hel del slantar  dit. Veterinärkostnader , lånekostnader på byggnader och maskiner , djuromvårdnad med strö, klövverkning, reparationer av än det ena än det andra, elektricitet.
3.25 + 1.50 =   4,75
                      - 1,235
                      - 1.00
                      - 1,05
                      - 1,45
Nu fick jag nästan panik, dessa siffror är ju höftade lite från bokföring. Men jag kanske, läs KANSKE sakta, tjänar 0.015 kr/ liter mjölk med dessa "bokföringshöfter".
Sen ska jag som bonde stå ut med åtskilliga kontroller där allt ska vara perfekt ibland utöver det vanliga. Jag ska redovisa varenda utlämnad "mjölkliter och djurklöv". Jag ska finna mig i att när som helst, hur som helst, kan jag bli uppringd och ska nagelfaras in i minsta lilla vrå och detaljerat vrängas ut och in.
Inget snack om saken jag måste jobba mer timmar gratis själv. . . . Sen  händer det att jag får bättre betalt , några öre upp, för mjölken. Och då blir jag glad. Men lika ofta ,om inte oftare, får jag mindre. Extra arbete behövs nog.
Att vara bonde, det är att "ta båla nässan och he in i mun." för att citera en bonde från förra seklet.
Vissa månader går inte ihop,helt plötsligt dör några högproducerande kor som ätit i sig plåtburkar eller annat skräp som någon inte orkat ta reda på. Andra är roligare i slutet då alla djur mår bra, får finaste kalvar och mjölkar på.
Men jag har valt detta yrke för att denna arbetsnjutning liksom sitter i ryggmärgen. Jag har känt det som ett "kall". Jag och mina bondekollegor kanske känner ett kall att hjälpa övriga landsmän/kvinnor att få bra och säker mat, i såna mängder att det räcker åt alla. För det är nått vi kan. Andra som inte har den möjligheten har sina samhällsnödvändiga kall. Att vara inom sjukvården, skolan, barnomsorg, polisväsendet, affärsvärlden, transportsektorn. Ja till och med riksdagsledamöter får gärna ta del av vårt slit.
Men för bövelen, varför inte värdesätta våra krumnande ryggar och värkande axlar . Vi sliter för att få produktionen att gå runt. Och får hela tiden lyssna till hur dyrt vi producerar, att vi inte kan sköta djur över huvudtaget. Det är ju en "livsstil" som ska visa på vackra öppna landskap fast inte köra gödsel eller skörda ensilage  på helger och semestrar då det inte får lukta eller störa "den lediges Törnrosasömn" .Bondgårdssemester är visserligen på tapeten och då är det ju pittoreskt att kunna vara nära en lantgård och gå runt och njuta av djuren och härlig "Bullerby-sommar". Korna ska beta ute. Men de drar fram flugor och annat insektsskräp. Men givet ska korna vara ute och beta, helst hela året, men inte nära befolkning. Med Allemansrätten i ryggen kan man gå och plocka blommor som man vill. Men varför ska bonden stängsla lite här och där. Och tänk så kossorna bajsat ner????
Ibland känner man sig som Fantomen. Man fixar allt, hjälper alla och ingen rår på en. Ibland känns det som att man inte kommer ur grottan för Wambesistammen har stängt av borta vid vattenfallet, så man är fast i Dom Djupa Skogarna och ingen bryr sig. Wambesi kan importera sin mat från Llongo och Mori. De små bandarerna göre sig icke besvär.
Okej här börjar det spåra ur. Men gör som Fantomen, drick mjölk och var snäll. 
Sov Gott.





                   

torsdag 11 april 2019

Men nu sjutton är jag less.

Jag är less på att vara krasslig. Hela förra veckan  hade jag liiiiiite feber, massa hosta och eländig trötthet. Tyckte i fredagskväll att jag kände mig piggare. . . Lördag morgon började ju våra helgpass och jag klarade att mjölka korna, men urinvägsinfektionen satte käppar i hjulet för mina jobbarplaner. . . Alltså man ska ut genom gamla mjölkkammaren, 50 meters gårdsplan in i "nyare ladugården" , uppför trappen och in på toan . Hur fabian klarar man att hålla sig så lång löpsträcka??? Jag kämpade väl ungefär 5 svängar medan jag mjölkade 7 kor. Sen gav orken upp och jag for hem. Resterande helgpass klarade LO av själv med liten assistans från Z. Jag satt hemma med lite feber igen 37,9 . När jag kom upp från lördagspasset frös jag och hade 35,7. Tog nog nån timme innan 37-strecket passerades. Så i måndags tog jag mig i kragen och for till doktorn. Som omedelbart skrev ut pencillin och tyckte synd om mig.... Visst känns det skönt då nån förstår att det fungerar inte att sköta ett jobb så? Nä jag har inte sjukskrivit mig eller så. Nu kan jag ju sitta och bokföra och försöka reda ut papperstrassel i skrivaren och såna där lugnare små jobb.
Nog med gnäll.
I måndags 8/4 så fick 37 bönder ta emot guldmedalj ur prinsens näve. Jag känner flera av dom, men bäst känner jag ju Stefan Lundberg som jag gick tillsammans med på Nordviks lantbruksskola nån gång under förra seklet. Jag är så stolt över honom och de andra med, för dessa guldbönder har gjort ett jättejobb och levererat toppmjölk under så lång tid..... GRATTIS till honom och alla de andra.
Jag hinner aldrig dit själv. Visst kan man ibland känna sig lite "second-bonde". Men jag kämpar väl vidare några år till.
Så blev det torsdag 11 april 
Förra veckan blev det 6 kalvar . Denna vecka (än så länge) 1 kvigkalv och faktiskt fick vi 2 lamm igår kväll.

Bokföringen är klar och inskickad. Nu ska jag försöka sortera papper.
Men först av allt ska jag berätta att den 11 april (idag) skulle mor Siri ha fyllt 92 år. Oj så jag saknar henne.

Men nu ska jag glädjas åt att Aron ( mitt 4:e barnbarn) fyller 3 år .  Han är en glad och go kille med
siktet oftast inställt på motoriserade föremål som traktorer och sånt. Älskar att provsitta alla traktorer, gärna flera varv. Säger farfar att han kanske skulle gå och köra traktor och vill Aron följa så hoppas jag att han har halkfria sockar på fötterna. För det är omedelbar reaktion.
På lördag blir det kalas och då ska farmor och farfar dit.
Efter härlig middag med "Blött brö"( eller doppi grytan)  igår så planerar jag köttsoppa idag. Väntar på att degen ska jäsa så att jag kan "vrida till" en brödfläta som gräddas och säkerligen förhöjer soppmiddagen en aning.
Men jag hoppas att jag får en stunds vila sen för vi ska ha coachmöte i morgon och diskutera tunga och allvarliga frågor. Nej, nej inte så att vi funderar på en avslutning. . . Nä vi tittar fortfarande framåt och en utveckling av företagandet. Fast efter dessa veckor med halvförkylningar som orsakar besvärlig trötthet och tappad geist, så börjar jag tänka på att jag snart är 59. Jag kanske måste dra i handbromsen lite, både för min och LOs del.
Fy en sån dyster blogg det blev denna gång. Men nästa gång kanske jag är gladare.