Jo jag vet att det är viktigt . Inte vill jag vara en miljöförstörare. Jag vill att mina barnbarn ska växa upp i ett rent och klorofyllfyllt landskap. Med djur som mår bra. Med närproducerade råvaror som inte av otur fått i sig skadlig antibiotika eller andra kemikalier .
Jag blir som vanligt lite suuuuur då TV4 tar upp hur man ska resa miljövänligt . Det är en reseexpert, som jag faktiskt alltid gillat då hon, med ett lugn utöver det vanliga, informerade Sverige under tsunamikatastrofen -04. Men hon om något är väldigt "köttätarfientlig" och då bara för att klimatkompensera långväga utlandsresor. Om man planerar att flyga till Thailand så kan man ju tänka på att klimatsmart avstå från kött ( som är sån miljöbov) .
Hur kan det vara bättre att avstå från närproducerad kalvsylta på frukostmackan för att man ska sätta sig på ett plan (av många) som på bara några dagar drar lika mycket bränsle som alla jordbruksföretag behöver på ett helt år? Tänk om man kanske skulle ta och dra ner på utlandsflygningarna och faktiskt angripa växthusgaserna på rätt ställe? Kossan producerar naturliga gaser som naturen kan bryta ner i sitt eget kretslopp. Men flygbränsle ger utsläpp som inte bryts ner.
Klimatsmart är att äta svenskproducerad mat och väldigt gärna från ens egen region. Klimatsmart är att äta "växtsäsongsmat". Ja ni vet vårprimörer är ju svårt att hitta mitt i vintern (om man inte har kunnat lagra dom rätt i matkällaren) . Jordgubbarna kan man ju frysa in och ta fram till jul och så vidare. I svenskt kött och mejeriprodukter kan jag garantera att det inte finns antibiotika. Först och främst ger man antibiotika enbart till sjuka djur som behöver hjälp att bli frisk. Man får inte använda det som förebyggande och tillväxtbefrämjande foder. Vid mjölkhämtning tas prover i alla tankar där inte ens ett litet uns antibiotika slinker igenom. Slaktkropparna kontrolleras också minutiöst. Det är inte långa transporter. Vi fäller ingen regnskog för att få plats för betesdjur. Vi använder inte GMO-soja. Palmolja håller på att fasas ut. . . .Det finns säkert en massa andra exempel som gör svenskt kött och mjölk till nått alldeles klimatsmart att inmundiga. Sen ska man ju inte överdriva utan det är normala portioner som gäller . Sallad är gott till maten.
Nä jag hoppas att mina barnbarn ska få många fina "bondeupplevelser" under sin uppväxt. Nu för tiden tycker jag att hö är stickigt. Men jag har bland mina barndomsminnen hur vi hoppade i hö, byggde högångar och grottor, lekte kurragömma i hö och en massa andra skojiga lekar. Jag vill att dom ska äta bra mat och att dom ska få växa upp till de härliga underbara människor dom är ämnade till. Hoppas naturligtvis också att någon/några av dom ska känna "bondegenen sjunga i ådrorna".
Nu måste jag ta itu med pappersarbetet. Den genen sjunger bara i moll idag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar