måndag 26 november 2018

Dagens bonusblogg - recept på julbröden

Drottning Kristinas Julbröd
2 julbröd

125 g smör
1-2 pkt saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
50 g färsk kronjäst
ca 12 dl vetemjöl

Till fyllning:
 g smör
1 dl strösocker
50 g mald eller finhackad mandel

Garnering:
Ägg (till pensling)
Mandel flagad
Pärlsocker

Gör så här:
Smula ner den färska Kronjästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37 grader (temperaturen viktig)
Häll degvätskan över den smulade jästen och lös den.
Tillsätt socker, salt, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen verkar för lös.
Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa på varm och dragfri plats i 30 minuter.
Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen och rör den pösig.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar (2 julbröd)
Dela varje del i 3 delar. 2 av dom rullas till ca 60 cm långa längder. Sno dessa om varandra och låt dom bilda en krans.
Den 3:e delen rullas till en slät bulle som man plattar till och lägger inuti kransen.
Låt jäsa under duk i ca 30 minuter på varm och dragfri plats. Pensla hela kakan med ägg. Tryck in fyllningen i mittenbullen på minst 8 ställen. 
Strö på flagad mandel på mitten och pärlsocker på kransen runt om.

Grädda i 200 grader - 225 grader i ca15 - 20 minuter.

Här kommer  en liten bonusblogg. Det finns folk som frågat efter receptet på dessa kransar och självklart vill jag dela med mig av detta. Jag skrev att det var sockerbolaget som komponerat ihop det, men jag funderar på om det var Kronjäst som stod för reklamen. Jag minns inte så noga. Ska vi säga så här: Ha ett trevligt bak och visa gärna bilder Skulle vara jätteroligt att se hur det sprids.
God kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar