onsdag 28 november 2018

I startgropen inför julens förberedelser

Grannhuset i morgonsol. Visst kommer det att bli bra? Det är alltså dottern och mågen (tillika dräng) som håller på att färdigställa sin bostad. Visst kommer det att bli skillnad att byta upp sig till 124 m2 (1:a plan, källaren ska fixas senare) från "Lill-stugans" 55 m2. Dom har i alla fall 2 barn , 1 hund och 1 katt som ska samsas på liiiiiiiten yta.
Nu sitter jag och väntar på elektrikern som ska säkra upp vårt hus så att det räcker till 2 hushåll. Det är inte så roligt då säkringen flyger om jag kör ugnen och diskmaskinen samtidigt. Känns fel , speciellt i dessa julförberedelsernas tid. Ska ju åtminstone fixa julskinka och baka nya julbröd och nån/några kaksorter. Brunkakor är lite av ett måste. Sen har jag lust att tvätta upp julgardiner som legat i skåp och väntat, längtat och trängtat efter att få hängas upp. Dom har nog blivit lite klämda och kanske lite dammiga.
På fredag ska jag försöka få upp julljusstakar. Jag är av den "gamla sorten" som håller på traditioner. Inget allvarligt julande innan 1:a adventshelgen. Granen ska väl in och kläs någon dag innan aftonen. Tomtarna kommer nog fram samtidigt som granen.
 Jag har delar av mors tomtar. Hon samlade på såna och det började julen 1983 då LO inhandlade hennes första. Sen köpte han alltid en sån där mjuk tomte (läs tomtar) varje jul till sin svärmor. Nån jul sa LO att han inte kunde köpa tomtar hela tiden, varvid mor sa att fick hon inte en tomte skulle hon vända honom upp och ner och skaka honom tills hon fick sin älskade tomte. Hon hade ett stort träskåp , ett sånt med klaff som man kan fälla upp. I nedre skåpet med dubbeldörrar,  huserade hennes tomtar och till jul brukade hon  bara öppna dörrarna så att man fick en tomteglimt . Tror hon hade samlat ihop näst intill ett 100-tal.
Men det sitter i. Oftast var det första julklappen vi hittade. Jag kollar fortfarande och då jag inte lade beslag på alla så har jag ju möjlighet att utöka. Jag känner det som en liten hyllning och påminnelse över mamma. Hon finns här mitt ibland tomtarna .
Fast i år blir dom inte på TV-bänken . Blir alldeles för frestande för barnbarnen, hundar och katter. Lite rädd om dom är jag.
Julen tänker jag njuta av till efter trettondagen och kanske till och med tjugondag Knut. . . Fast det är sällan jag lyckas klara granen så länge.
I veckan som var, såg jag på "Tillsammans med Strömstedts", programmet med Peter Forsberg och hans sambo Jag gillar när man får höra på TV härlig okonstlad norrländska Peter konstaterar att han "ha hölle på" med hockey och så har dom ett  "häbre" (läses HÄBBRÄ) som gäststuga som var från Modokoncernens tidiga era. Mo och Domsjö (därav vår stolthet MoDo hockeylaget i var Ö-vikings hjärta) var ett skogsbolag som köpte upp skog och hade fabriker som framställde produkter av träden, både pappersframställning och sågverk. Nu heter dom Holmen skog och är inte alls lika stora längre.
Lite ovanligt är det men ingen kalvning på flera veckor. Där emot avvänjs fler och fler (alltså vid 2-3 månaders ålder) Kommer att bli en ganska bra jul utan alltför mycket ladugårdsstök.
Nu är det middagsdags. Igår stekte jag fläsk och kokade kamsern (kornmjölspalt) så självklart blir det ännu mer kulinariskt då jag steker upp dess i smör och blandar i fläsk. Lingonsylt och en klick riktigt smör är pricken över i:et. 
I morgon planerar vi stadsresa. Granngården får sig ett besök och det var en massa annat som LO rabblade upp och jag ska inhandla jäst. Julbröden är snart slut och på fredag ska jag ha adventsfika kl 12 i ladugårdens fikarum. . . Traditionsenligt! Precis som det ska vara.



måndag 26 november 2018

Dagens bonusblogg - recept på julbröden

Drottning Kristinas Julbröd
2 julbröd

125 g smör
1-2 pkt saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
50 g färsk kronjäst
ca 12 dl vetemjöl

Till fyllning:
 g smör
1 dl strösocker
50 g mald eller finhackad mandel

Garnering:
Ägg (till pensling)
Mandel flagad
Pärlsocker

Gör så här:
Smula ner den färska Kronjästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37 grader (temperaturen viktig)
Häll degvätskan över den smulade jästen och lös den.
Tillsätt socker, salt, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen verkar för lös.
Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa på varm och dragfri plats i 30 minuter.
Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen och rör den pösig.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar (2 julbröd)
Dela varje del i 3 delar. 2 av dom rullas till ca 60 cm långa längder. Sno dessa om varandra och låt dom bilda en krans.
Den 3:e delen rullas till en slät bulle som man plattar till och lägger inuti kransen.
Låt jäsa under duk i ca 30 minuter på varm och dragfri plats. Pensla hela kakan med ägg. Tryck in fyllningen i mittenbullen på minst 8 ställen. 
Strö på flagad mandel på mitten och pärlsocker på kransen runt om.

Grädda i 200 grader - 225 grader i ca15 - 20 minuter.

Här kommer  en liten bonusblogg. Det finns folk som frågat efter receptet på dessa kransar och självklart vill jag dela med mig av detta. Jag skrev att det var sockerbolaget som komponerat ihop det, men jag funderar på om det var Kronjäst som stod för reklamen. Jag minns inte så noga. Ska vi säga så här: Ha ett trevligt bak och visa gärna bilder Skulle vara jätteroligt att se hur det sprids.
God kväll!

Julfeeling redan?

Åter en fulltecknad vecka. Kan inte begripa att dygnets timmar oftast skulle behöva gångras till det dubbla. Vi hade en miljökontroll från kommunen en dag och då fick jag en tanke som jag aldrig haft förr. Kontrollanten satt och påpekade att oljeavskiljaren inte var stor nog för ett oljehaveri på en traktor. Hon var inte säker på om hon kunde godkänna den. Jag har slarvat med kemiförteckningen. Trodde att det räckte med databladen. Och så har vi väl lite lång förvaring av plast från de få rundbalar vi utfodrar djuren med. Ja det ser lite slarvigt ut. Allt det där orsakade en hemsk tanke i min hjärna . - Varför fortsätter jag som bonde????? Bara en massa tjafs och bestämmelser. Jag ska sitta bakom pappershögen och ha total kontroll på allt . Jo jag har inte skrivit upp, nä fel ord DOKUMENTERAT vem som är ansvarig för den sketans oljeavskiljaren kontrolleras och töms regelrätt. . . Att det är LO ( vilket jag tycker är totalt självklart) hjälper ju inte att jag har i huvudet. Nej det ska stå en lista på dörren så att alla som vill veta kan läsa och gå och fråga LO :- har du kontrollerat oljeavskiljaren denna morgon????
Dagen efter hade vi "Coachträff" (Gårdsråd). Jag ville bjuda på en enklare jullunch. Blev julgröt och skinkmacka (och lite småplock till) . Traditionsenligt bakade jag även Drottning Kristinas julbröd. 
Har aldrig firat en jul utan dessa "gobullar" sen jag blev Västerhusbo. Jag några år dessförinnan också.
Var ett recept som stod som en annons från Sockerbolaget på slutet på 70-talet eller början av 80-tal. Enkelt och grymt gott tycker jag i alla fall. Jag gjorde en dubbelsats som innebär 4 bröd. Har några kvar i frysen och ska jag klara mig förbi Lucia och jul blir det minsann till att baka en dubbel omgång till.
Vi har stallat in kvigor ( efter att ha reparerat fronter ute vid ranchdriften) . Drängen kör skit och kämpar med att hålla vagnen i tinat tillstånd. Nått som kontrollanten hade åsikter om. Får man verkligen köra skit på mark som håller på att "tjäla till". Men ett mail senare nån dag konstaterade hon att i Norrland får man inte köra skit från 1 december till 1 mars. Vare sig det är tjäle eller inte.
I det mailet kom en annan sak fram. Vårt avlopp från ladugårdstoan går ut i gödselbrunnen. (Man fick bygga så 2001) Men tydligen inte nu längre. 
Är det nån som förstår mig när jag börjar fundera över mitt yrkesval.
Att vara bonde för mig det är att hålla på med djuren, köra traktor och skörda , stå och hänga på nån grind ute i ladugården och diskutera ladugårdens framtid och utveckling. Inte att slita med pappersexercis och kontrolleras ända in på toaletten.
Höns och ankor har kommit under tak. Väntar på mitt nya hus. snaaaaaaart så. Men en av honankorna hann rymma och är nog uppäten innan jag lyckades få in dom under tak.
Nej nu ska jag iväg med Z till frisören. Alla ska bli julfina .





måndag 19 november 2018

Nästa kontroll nalkas

Idag tänker jag faktiskt jobba lite med kemikalielistan. Vi ska ha kontroll från kommunen och då ska det finnas informationsblad i en pärm . Det gäller att komma på alla flaskor man förvarar (förhoppningsvis på rätt ställe och rätt sätt). Är det nån som förstår att bondelivets charm sakta förstörs då man måste tänka på vilken sorts motorolja man använder eller om man bytt diskmedelssort samt alla de konstiga kemikaliska sammansättningar dessa innehåller.
Jo jag vet att det är viktigt . Inte vill jag vara en miljöförstörare. Jag vill att mina barnbarn ska växa upp i ett rent och klorofyllfyllt landskap. Med djur som mår bra. Med närproducerade råvaror som inte av otur fått i sig skadlig antibiotika eller andra kemikalier .
Jag blir som vanligt lite suuuuur då TV4 tar upp hur man ska resa miljövänligt . Det är en reseexpert, som jag faktiskt alltid gillat då hon, med ett lugn utöver det vanliga, informerade Sverige under tsunamikatastrofen -04. Men hon om något är väldigt "köttätarfientlig" och då bara för att klimatkompensera långväga utlandsresor. Om man planerar att flyga till Thailand så kan man ju tänka på att klimatsmart avstå från kött ( som är sån miljöbov) .
 Hur kan det vara bättre att avstå från närproducerad kalvsylta på frukostmackan för att man ska sätta sig på ett plan (av många) som på bara några dagar drar lika mycket bränsle som alla jordbruksföretag behöver på ett helt år? Tänk om man kanske skulle ta och dra ner på utlandsflygningarna och faktiskt angripa växthusgaserna på rätt ställe? Kossan producerar naturliga gaser som naturen kan bryta ner i sitt eget kretslopp. Men flygbränsle ger utsläpp som inte bryts ner.
Klimatsmart är att äta svenskproducerad mat och väldigt gärna från ens egen region. Klimatsmart är att äta "växtsäsongsmat". Ja ni vet vårprimörer är ju svårt att hitta mitt i vintern (om man inte har kunnat lagra dom rätt i matkällaren) . Jordgubbarna kan man ju frysa in och ta fram till jul och så vidare. I svenskt kött och mejeriprodukter kan jag garantera att det inte finns antibiotika. Först och främst ger man antibiotika enbart till sjuka djur som behöver hjälp att bli frisk. Man får inte använda det som förebyggande och tillväxtbefrämjande foder. Vid mjölkhämtning tas prover i alla tankar där inte ens ett litet uns antibiotika slinker igenom. Slaktkropparna kontrolleras också minutiöst. Det är inte långa transporter. Vi fäller ingen regnskog för att få plats för betesdjur. Vi använder inte GMO-soja. Palmolja håller på att fasas ut. . . .Det finns säkert en massa andra exempel som gör svenskt kött och mjölk till nått alldeles klimatsmart att inmundiga. Sen ska man ju inte överdriva utan det är normala portioner som gäller . Sallad är gott till maten.

Nä jag hoppas att mina barnbarn ska få många fina "bondeupplevelser" under sin uppväxt. Nu för tiden tycker jag att hö är stickigt. Men jag har bland mina barndomsminnen hur vi hoppade i hö, byggde högångar och grottor, lekte kurragömma i hö och en massa andra skojiga lekar. Jag vill att dom ska äta bra mat och att dom ska få växa upp till de härliga underbara människor dom är ämnade till. Hoppas naturligtvis också att någon/några av dom ska känna "bondegenen sjunga i ådrorna".
Nu måste jag ta itu med pappersarbetet. Den genen sjunger bara i moll idag.

lördag 17 november 2018

Vad görs idag


Helg innebär jobbardagar för oss. Då är LO och jag i ladugården alla passen. Jag har kalvmatning och mjölka de kor som står på bås (idag var det 1 bara). Varför dom står på bås kan variera, men oftast är dom inte så där pigga att gå i lösdriften. Typ ont i fötter och ben, juverinflammationer ibland nykalvad och kanske har fått kalkbrist och då får dom stå på bås tills dom fått full verkan på kalkgivan de fått. Att sköta kalvar är ju faktiskt en viktig uppgift. Bland kvigkalvarna väljs ju framtidens kossor ut. Ja ja ja jag vet att kvigkalven på bilden är av "blandad sort". 25 % Hereford, men visst är hon söööööööt? Jag hatar när vi får kvigkalvar som jag redan bestämt innan att henne kan vi inte ha kvar och så tittar hon på mig med sina snällaste kalvögon . . . . Och jag smälter omedelbart.
På gården bor 5 katter. 2 stycken hemma i huset och 3 i ladugården. Dessa 2 klängapor heter Skeedoo och Lynx och huserar ibland kossorna. Dom har börjat fånga råttor och så en eller annan duva. Dom älskar att följa med när man går bort till ungdjursavdelningen. Inte bara en gång jag sett hur de går och blänger mot  mina myskankor och det ser ut som om dom funderar hur anka smakar. Men då kommer mina 2 stora myskdrakar och då tycker nog mina kissekatter att dom ser både elaka och starka ut så det är bäst att hålla sig till duvorna som inte väser så hemskt. Men till frukost vill Lynx och Skeedoo komma i till fikarummet och käka ost (och kanske en skinkbit också) som matte tillhandahåller. Jag gillar när mina katter är gosiga och man är så pass kompis med dom att katthonorna inte gömmer sina kattungar så det blir en massa vildkatter. I ladugården bor även Tord som är mamma till de två jag redan nämnt. Jo Tord är en honkatt . Hemma bor Kissongen ( som aldrig fått ett anständigt namn) hon är nog 9 år och så Norris 3 år som är son till Kissongen.

Nu är förmiddagspasset överstökat och LO och jag har ätit en lättare lunch. LO vintrar in poolen på altanen. Poolen är faktiskt bland det bästa vi har investerat i. Vi har kommit till den åldern då det är ett omak att plocka ihop badgrejer och fikakorgen och ta sig till badstranden. Denna sommar har vi verkligen haft "poolhäng" många gånger. När det körs ensilage och hö känns det härligt att ta ett dopp innan middag. Lagom värme i vattnet är en ren "lisa" för trötta muskler. Och sen kan jag rekommendera  värmande kvällsdopp under miljoner gnistrande stjärnor . Enda problemet med kvällsdopp är att beräkna hur snabbt man kan ta sig upp ur plurret och få på sig badhandduk eller värmande filt då luften är betydligt kallare. Men under vintern brukar jag sluta ögonen och för mitt inre se denna underbart vackra himmel och känna vattenvärmen som tränger  in i märgen. 
Jag tinar köttfärs och tänker käka tacos till middag. 
Sen ska vi försöka göra kvällspasset lite snabbt och förhoppningsvis blir det tidig kväll. Men alltid händer det nått som drar ut på tiden . Nä det är bara att bita ihop och se glad ut.
Oj jag glömde att jag tog ett kort på mina myskankhonor. De båda med svarta huvuden är årets "ällingar". Hon med vitt huvud är alltså modern. Tyvärr blev det 5 drakar (hanar) och vad jag ska göra med dom vet jag inte. Jag har ju redan 2 stora grabbar sen förut. Nån som behöver ?


fredag 16 november 2018

En typisk Iris-presentation

Nu tänkte jag starta min nya blogg här. Har skrivit blogg på en annan sida i 10 år, men den verkar ha stängt ner så jag måste börja om från början. Först tänkte jag ge upp (börja prata med mig själv då jag ofta går ensam ibland i ladugården och hemma vid diskbänken) men med skrivklåda är det svårt att inte ha den "vännen" som faktiskt lyssnar och ger både uppmuntran och tröst,
Vad jag brukar skriva om? Jag skriver om min plats här i världen Änget Gård och alla deras innevånare (både de inom tomtgränsen och mina barn och släktingar som har hoppat ut i världen, men dom kommer inte undan att ibland figurera bland mina ord) . 
Jag försöker skriva om mina roller här i livet som bonde, maka, mamma, farmor och mormor. Jag skriver om det jag gör på dagarna. Ibland får jag spel över nått politiskt beslut, vädrets skiftningar eller glädjen över en ny kalv.
Det finns många ord som skulle ha behandlats om jag kunnat träffa nån vid "mjölkbordet" eller brevlådan. Gamla tiders mötesplatser som inte finns mer. 
Lantlivet är min största njutning och det är något som jag gärna beskriver.
Byta gardiner är en passion. Handarbete finns oftast både i handväskan och bredvid TV-soffan. Det är ett sätt för mig att lugna ner "hjärnan" och kunna växla över till något lugnare tankar. 
Jag gillar gamla tiders matlagning med pölsa, söndagsstekar, dopp i gryta och massa långkok.. Men jag kan nog "klämma till" en pizza, ordna till kebab eller tacos också, sånt dagens ungdom gillar.
Så nu ska jag försöka skicka iväg denna, mitt nya bloggförsök och jag hoppas att den ska kännas som den bondelivsblogg jag lämnat.
Nästa gång blir det nya ord