torsdag 4 april 2024

Men nu går livet mer åt Dur-hållet igen.

Vi har fått fira en Påsk med alla i "familjeklanen". Vi har ätit och pratat och jag har njutit av allas sällskap. Måste erkänna att jag efter matlagningspassen satt mig i min fåtölj och tänkt titta på nått bra TV-program men det har nog blivit en stunds sömn istället.




Ash då man ser bara Albins ben.... Men alla 7 barnbarn var på plats 💗 Vi hade ett barnbord och ett vuxenbord....

 April börjar med kalla nätter, men 3-4 har ändå varit soliga dagar fast , speciellt igår, blåste det kallvindar så utan rejäla vinterkläder gick jag inte ut.


Vi har hållit på med klövverkning i dagarna 2. Vi brukar hålla på 2 dagar , en sida per dag. Det är lugnast att bara "störa" en sida per dag.


Jag måste medge att det känns mycket trevligare att vara i ladugården när man får leverera mjölken. Efter 5 dryga, långa, slitsamma kämparveckor så smakar mjölken som den ska igen. Jag tror att vi skickade första leveransen den 29/3 eller om det blev den 31/3. Men då tog jag hem en mjölkkruka och så drack jag och njöööööööt.....  Nu släpper vi på några i sänder som vi tyckte smakade salt åt gången . Efter att vi kollat OCC och celltal  enligt provmjölkningsrapporten. Tror vi slänger 700 liter om dagen än så länge. Tanken i ungdjursavdelningen rinner över och det är inte bra. Dit ska bara mjölk som räcker till kalvarna gå. Det behövs egentligen bara 200 liter . Men sakta men säkert ska vi få in allt i tank igen.

Har faktiskt 1,5 mjölkförpackningar kvar i kylen som nog måste bli nått matigt, för att få dricka mjölk från egen tank är bäst.

På tal om kalvar så kom det 8 st förra veckan. Så nu är våra kalvboxar fyllda igen.


Min favoritkossa Dockan nedkom med en ny "vitrygg" och det blev en kvigkalv. Sånt gillar jag. Dockan är en besynnerlig ko då hon bara vill kalva vartannat år. Men hon håller mjölkmängden  ändå ganska långt in under "år 2"  ändå.  Hör väl nån som grymtar att hon inte är någon ekonomiskt optimal kossa... Men jag tycker hon är fin och rolig att ha då hon nedärver finaste kalvar. Han den förra kvigkalven hos tjuren Bengt nu..... Tänk om det också blir en "vitrygg", fast det blir generation 7 så det är tveksamt.



Och några dagar efter henne så nedkom Lil-Sal med 2 kvigkalvar, jojomensan finaste tvillingar.... Och bara för sportens skull så särar vi på dessa små gosekalvar och kallar (hon på den övre bilden som föddes först) för Lilly och den andra (den nedre) för Sally. Två olika töser utseendemässigt. Vi diskuterade namnfrågan med Agnes och Ingrid som var här då de föddes och de tyckte att det var lämpliga namn. Lilly är lite "matt" än så länge men hämtar sig nog när hon ätit ikapp sig. Hennes födsel var nog lite påfrestande då den tog längre tid trots att LO och drängen hjälpte till. Sally hon kom snabbare, nästan direkt efter. Syrran stoppade väl "utfarten".

Om nu nån undrar vad som blivit gjort för att få bort blåbärssmaken så är det en hel del olika åtgärder. Vi har ju lånat en mixer (som jag tidigare nämnt) och i den mixas vårt 2:a skörds ensilage + 2 rundbalar 1:a skörd+ Vega energi några kilo + salt, mineraler och vitaminer. Sen så har vi ett  annat kraftfoder  som det blandats in jäst i.... Det är väl vad som gjorts på foderfronten. Jag tror att det var den största boven i dramat. Sen att vi stod och smakade av varje ko och att vi kollade allt vad ventiler och kopplingar ( tjuvigt luftinsläpp).  Hela ens tillvaro har kretsat kring "blåbärssmakande mjölk".

I morgon blir det SAM. Vi anlitar revisorn för sånt. Kan inte ha alla nya regler och förordningar i huvudet. Fast det glunkas om att årets ansökan går att kopiera från förra årets.... Vi får se. Det ska ju vara lite om åkrarna och vad jag vet ska vi nog bara så Klöver/Timotej med Rajgräs som skyddsgröda...


Frösäckarna kom i morse och Mineralgödseln mitt på dagen. Det är glädjande att det varit så kallt att vår byväg inte sänkts till 4 ton än. Inte bara en gång vi fått hämta uppe på Gottnevägen. Fast vägen skulle hålla för den transporten. Mjölkbil och slaktbil  har dispens.

Till lunch idag njöt jag av en hällakaka och hemgjord skinka (egen gris och egen sprutning). Det sköljde jag ner med ett gott glas kall mjölk. Jag mår som en "prins".... Eller skriver man "prinsessa".

De andra (gårdsfolket och klövverkarna) fick Agneta Js härliga "lax-låda", ett recept sen -09, dvs från Bondelivstiden. Tänk att det smakar lika gott idag. Det finns kvar så jag får äta det till middag.....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar