lördag 27 april 2024

Olika uppgifter i min yrkesroll

 "Nu är det lördag igen, och där satt jag och deppa".... Nä int` deppa jag int`. Har bara en luuuugn stund då det är Maskinvisning inne i stan. Och jag kände för att vara hemma i detta ruggiga väder. Det regnar, snöar och lite blåst.  April våt maj kall(stämmer ju bra det första i alla fall).....


Trots isiga nätter så kryper våren fram alltmer. Älven är så gott som isfri i rännan nedanför oss. Men "sjön" ovanför, där håller isen stånd än så länge. sjöfåglarna har  gott om öppet vatten att plaska i.


En liten tjurig Tussilago klämde sig fram i gruset vid hönshuset... Men den såg väldigt hängig ut efter en rejäl frostnatt vi hade för några nätter sen. Men det lovas varmare väder till veckan.... Efter ett nytt snöfall....

Det blir nog "såtemp" snart ändå. Jag är inte orolig.



Jag har varit iväg till Umeå för tvådagars vistelse för NMs räkning. Det var först Stämman på tisdag och så Fullmäktige under onsdagen. Vi bodde och hade "konferensen" på Hotel Clarion precis efter den gamla E4-bron. Mycket trevligt hotell...

Men vi hade många funderingar över den "cyberattack" som Norrmejerier blivit utsatt för, veckan innan. Under förra helgen fick de ordning på`t. Men många ,långa  och oroliga dygn slet de anställda med VDn i spetsen för tt komma tillrätta med dådet.

En eloge till dessa som på kort tid lyckades stoppa intrånget. Jo klart att de tog hjälp från "proffslösare" och de har satt bevakning så att nya intrång kan stoppas. Men de har jobbat på mer än bra!!!!

Tänk så sårbart vårt samhälle är. Datoriseringen som finns överallt och i det mesta... Vad är det för nöje att göra intrång och stoppa ett mindre mejeri???? Är det "träning" eller "hot" inför nått större intrång?

Alla maskiner som är ständigt uppkopplade på nätet, hur enkelt är det inte att "strypa" all produktion . Den maskinella produktionen som inte styrs via datorer är väl bara att "döda" med strömavbrott. 

Hur viktig är inte att vi har en fungerande livsmedelsproduktion inom landet? Ska vi ha ett försvar som ska kunna stoppa en fientlig invasion, ja då behöver de mat för att orka. Ska våra sjukhus fungera och patienterna ska ha en chans att tillfriskna så behövs mat. Ska läkare och annan vårdpersonal kunna ta hand om allt och alla, ja då behövs mat för att orka. Ska skolan kunna fortsätta utbilda nästa generations samhällsstöttepelare, ja finns bara ett sätt att orka få in en massa lärdom i skallen. Man måste äta och få i sig energi nog för att kunna tänka och utföra sina uppgifter.

Men istället får vi bönder höra att vi är de som förstör klimatet mest av alla.... Vi ska räkna ut alla ko-rapar och pruttar, diesel som vi låter flöda då vi ska ordna foder åt våra metanproducerare, all el vi slösar och mycket annat.... Ska våra ungdomar verkligen lära sig att dricka mjölk? Det ska ju bara kalven ha....

Men då kommer en fråga, hur ska vi få fram all havre eller alla morötter och grönsaker över lag? Hur ska vi kunna producera all soja som behövs ?

Sverige verkar vara näst intill självförsörjande på spannmål där går det visst lite till export . Sen är det delvis morötter, ägg och socker..... Men minsta lilla störning på äggproduktionen så gapar hyllorna tomma har vi ju sett.

Men för att få fram dessa fina skördar behövs "metanutsläpparna".... Utan gödsel så blir det ingen skörd. Jo kanske första året men sen minskar det allt eftersom. Vi har inte så bra klimat för att odla soja och skulle vi kunna det så behövs det näringsrika jordar....

Dessutom så är kornas utsläpp naturligt, det är inte utsläppen från flygplan och bilar, från batteri- och andra fabriker som tillverkar på konstlat vis.

Alla dessa tankar snurrade i mitt huvud. Jag sträckte lite på mig och faktiskt , bara så ni vet, jag är en stolt bonde!!!!
Dag 2 presenterade LRFs Ingrid Rydberg (hon jobbar som chef i Bryssel med alla bondefrågor) hur viktigt det är att gå och rösta i EU-valet den 9/6. Vi måste se till at jordbruk och skogsbruk kommer mer i fokus . Dessa näringar får inte tas över av klimat- och djurrättsaktivister. Många, både nybildade och vissa partier, vill "krossa" EU . Många så kallade EU-direktiv "läses på olika sätt" och förvandlas till grymma pålagor. När det kommer nått nytt och kanske feltolkat från EU, så är det ju enkelt att säga vilka som bestämt.... EU har sagt..... Felböjda gurkor, eldningsförbud av löv i trädgårdar, ät mindre kött och en massa andra direktiv som landets styrande förvränger och förstorar, i vissa fall in absurdum.
Där tänkte jag att här får man nog inte välja partipolitiskt enbart utan gå på personval.....
Nått att verkligen fundera på.
På onsdag eftermiddag var jag hemma igen och mottogs av kramigaste Ice... Hon är mån om att alla i flocken finns i närheten så hon kan hålla ihop skocken, djur som människor. Eller så tycker hon att matte matar bättre , jag vet inte. 
På gården hade det kommit en kalv och mjölken levereras med ett leende. Den fodermixen vi fått fram verkar fungera bra. Kossorna äter och mjölkar mjölk med rätt smak. Inga fler kalvar har dött. Men det börjar bli trångt om saligheten. Jag hörde att de stängt in 2 högdräktiga damer nu idag, för både LO och dräng har ju lämnat gården för Maskinvisningen och de verkade hänga både slemsträngar och annat som tyder på en snar nedkomst.
De har börjat se över vårbruksmaskiner och planera för gödselkörningen snart.... Bara det torkar upp och blir bärighet på åkrarna.
Vi ska dräktighetsundersöka ett nytt gäng kvigor (som gått med Bengt ute på ranchdriften) . De som är dräktiga ska få komma in och så ska ett nytt gäng kvigor ut och lära sig ström så att de är väl förberedda att gå på sommarbetena.



söndag 14 april 2024

En ganska lugn aprilsöndag

 Nu ska vi se om det kommer några ord på pränt. Dagarna flyger fram och jag hinner inte med att ens "tänka" blogg.


Måste bara visa en bild från 5 april.... Snön vräkte ner . Den dagen trodde jag inte att de någonsin kunde bli nått som kunde liknas med vår.


Dessa tranor har spatserat några dagar nere på åkern. Snön försvinner fortare än "en avlöning" och fåglarna spelar så det riktigt vibrerar i luften. Bofinkar, Rödhakar, Tofsvipor, Koltrastar, Starar, med flera vackra fåglar struttar runt och äter från fågelbordet, till Talgoxar, Domherrar, Pilfinkar, Nötväckor, Gråsparvar och en Hackspetts stora förtret. Snacka om att ta över matstället.

Men det är så ljuvligt att vi blir av med snön nu. Blir till att ställa av alla "snöröjningsmackapärer"  och börja titta över vårbruksmaskiner. 

Tror det är typiskt bönder, när snön försvinner och solen börjar värma så att markerna börjar planera för att grönska. Då vibrerar bondens näsvingar likt en startklar travhäst. Bara jorden är tillräckligt torr så ska det i rask takt harvas, sås och vältas. Ops jag glömde den fulla gödselbrunnen som ska tömmas och berika åkrarna med sin näring.

 För under vintern har det redan grott i bondens hjärna. Ja det spirar inte grönt ur dennes öron utan växtodlingen är planerad in i minsta detalj. Mineralgödsel och utsäde finns redan i förråden.

Trots vårt långa "löneuppehåll" så planerar vi för en ljus framtid.... Eller jag ska väl skriva gröna framtid. Man får inte ge upp bara så där. På nått vis ska det väl bli bra.... 



Jag har varit ganska "huslig" nu ett tag. Ja i och för sig, de stunder  jag "knyckt" mellan bokföring, foderändringar, kalvnings-anmälningar, revisorträffar, dödsbo-papper. Det har varit mycket nu. Det blir inte så mycket mindre nu några veckor framåt. NM har snart Stämma och Fullmäktige och då bör det bli ett Kretsråd innan. Tänker lyssna på ett föredrag om "blåbärsmjölken" som NM anordnar på tisdag. En stunds el-revision ska också klämmas in. Så ska jag fortsätta vara huslig och fixa mat . Städa gör delvis LO (hans uppgift sen han investerade i "Rutger", en robotdammsugare)

Då tänkte jag att det behövs bullar att tröstäta mellan svängarna och frysta flaskor med råmjölk som vi kan tina och göra kalvdans av... Lite måste man unna sig när man ska ömsom jobba kroppsligt och ömsom "knoppsligt". Jag har lärt mig att Kalvdans med sylt är som "gudarnas nektar och ambrosia", Helst hjortronsylt , det är ju norrlands guld, andra tar ju kanel och socker på.

Sen så fick vi fara på ett kalas den 11 april. Då fyllde Aron 8 år och blev jublande glad över en mjukisgädda.... Undra om han blir storfiskare... Kanske äntligen en som kan fiska upp nån fin gädda som jag får tillaga. Min mamma kunde verkligen tillaga godaste gädda. Hon fileade och delade i fyrkantiga bitar. Hon panerade bitarna och saltade och pepprade . Stekte sen i smör och strödde på mycket färsk gräslök  Kokt potatis och en underbar löksås serverades till..... Och sen gick man mätt från matbordet.
På kvällen blev det en tunnbrödmacka med kall gädda som pålägg (matmacka som det kallas här hemma, jag lägger det mesta på mina mackor nämligen. Tror det är nått mina föräldrar lärt mig). Det är bra om gäddan är lite större, typ 2-3 kg. Det är enklare att hitta alla ben. 😁
Veckan som varit har vi fått 5 kalvar faktiskt 2 tjurar och 3 kvigor (tror jag i alla fall). Jag kommer ner dit och då ler LO och drängen och säger :- vi har fått en kalv... Jag frågar :- vad blev det? Äsch ska kolla får jag till  svar...
Men som sagt , "energitappet" har nog orsakat mer än smakfel..... Vi har tappat  några nyfödda kalvar som helt oförklarligt dött..... 
Tror jag ska ta ett gott glas mjölk innan sängdags.... 





torsdag 4 april 2024

Men nu går livet mer åt Dur-hållet igen.

Vi har fått fira en Påsk med alla i "familjeklanen". Vi har ätit och pratat och jag har njutit av allas sällskap. Måste erkänna att jag efter matlagningspassen satt mig i min fåtölj och tänkt titta på nått bra TV-program men det har nog blivit en stunds sömn istället.




Ash då man ser bara Albins ben.... Men alla 7 barnbarn var på plats 💗 Vi hade ett barnbord och ett vuxenbord....

 April börjar med kalla nätter, men 3-4 har ändå varit soliga dagar fast , speciellt igår, blåste det kallvindar så utan rejäla vinterkläder gick jag inte ut.


Vi har hållit på med klövverkning i dagarna 2. Vi brukar hålla på 2 dagar , en sida per dag. Det är lugnast att bara "störa" en sida per dag.


Jag måste medge att det känns mycket trevligare att vara i ladugården när man får leverera mjölken. Efter 5 dryga, långa, slitsamma kämparveckor så smakar mjölken som den ska igen. Jag tror att vi skickade första leveransen den 29/3 eller om det blev den 31/3. Men då tog jag hem en mjölkkruka och så drack jag och njöööööööt.....  Nu släpper vi på några i sänder som vi tyckte smakade salt åt gången . Efter att vi kollat OCC och celltal  enligt provmjölkningsrapporten. Tror vi slänger 700 liter om dagen än så länge. Tanken i ungdjursavdelningen rinner över och det är inte bra. Dit ska bara mjölk som räcker till kalvarna gå. Det behövs egentligen bara 200 liter . Men sakta men säkert ska vi få in allt i tank igen.

Har faktiskt 1,5 mjölkförpackningar kvar i kylen som nog måste bli nått matigt, för att få dricka mjölk från egen tank är bäst.

På tal om kalvar så kom det 8 st förra veckan. Så nu är våra kalvboxar fyllda igen.


Min favoritkossa Dockan nedkom med en ny "vitrygg" och det blev en kvigkalv. Sånt gillar jag. Dockan är en besynnerlig ko då hon bara vill kalva vartannat år. Men hon håller mjölkmängden  ändå ganska långt in under "år 2"  ändå.  Hör väl nån som grymtar att hon inte är någon ekonomiskt optimal kossa... Men jag tycker hon är fin och rolig att ha då hon nedärver finaste kalvar. Han den förra kvigkalven hos tjuren Bengt nu..... Tänk om det också blir en "vitrygg", fast det blir generation 7 så det är tveksamt.



Och några dagar efter henne så nedkom Lil-Sal med 2 kvigkalvar, jojomensan finaste tvillingar.... Och bara för sportens skull så särar vi på dessa små gosekalvar och kallar (hon på den övre bilden som föddes först) för Lilly och den andra (den nedre) för Sally. Två olika töser utseendemässigt. Vi diskuterade namnfrågan med Agnes och Ingrid som var här då de föddes och de tyckte att det var lämpliga namn. Lilly är lite "matt" än så länge men hämtar sig nog när hon ätit ikapp sig. Hennes födsel var nog lite påfrestande då den tog längre tid trots att LO och drängen hjälpte till. Sally hon kom snabbare, nästan direkt efter. Syrran stoppade väl "utfarten".

Om nu nån undrar vad som blivit gjort för att få bort blåbärssmaken så är det en hel del olika åtgärder. Vi har ju lånat en mixer (som jag tidigare nämnt) och i den mixas vårt 2:a skörds ensilage + 2 rundbalar 1:a skörd+ Vega energi några kilo + salt, mineraler och vitaminer. Sen så har vi ett  annat kraftfoder  som det blandats in jäst i.... Det är väl vad som gjorts på foderfronten. Jag tror att det var den största boven i dramat. Sen att vi stod och smakade av varje ko och att vi kollade allt vad ventiler och kopplingar ( tjuvigt luftinsläpp).  Hela ens tillvaro har kretsat kring "blåbärssmakande mjölk".

I morgon blir det SAM. Vi anlitar revisorn för sånt. Kan inte ha alla nya regler och förordningar i huvudet. Fast det glunkas om att årets ansökan går att kopiera från förra årets.... Vi får se. Det ska ju vara lite om åkrarna och vad jag vet ska vi nog bara så Klöver/Timotej med Rajgräs som skyddsgröda...


Frösäckarna kom i morse och Mineralgödseln mitt på dagen. Det är glädjande att det varit så kallt att vår byväg inte sänkts till 4 ton än. Inte bara en gång vi fått hämta uppe på Gottnevägen. Fast vägen skulle hålla för den transporten. Mjölkbil och slaktbil  har dispens.

Till lunch idag njöt jag av en hällakaka och hemgjord skinka (egen gris och egen sprutning). Det sköljde jag ner med ett gott glas kall mjölk. Jag mår som en "prins".... Eller skriver man "prinsessa".

De andra (gårdsfolket och klövverkarna) fick Agneta Js härliga "lax-låda", ett recept sen -09, dvs från Bondelivstiden. Tänk att det smakar lika gott idag. Det finns kvar så jag får äta det till middag.....