Sommartiden damp ner i natt. Men alla klockor ställer ju om sig själva ( ja inte mina 2 köksklockor varav en är av modell tidigt 1900-tal och den andra en batteridriven koklocka med ett juver som pendel), så det bara händer liksom. Man behöver inte tänka på om sommarmöblerna ska fram ur nått förråd eller om det gjorde nått att de redan står uppställda och väntar på varma sommardagar. Det är ju faktiskt inte dessa som styr tiden. Man har ju inte tjänat in den där minustimmen likväl. Det blir höstens belöning.
För dryga veckan sen nedkom kossan Anna med tvillingar. Det dumma är ju att det blev en av varje sort och jag har nog nämnt redan tidigare att en kviga som är tvilling med en tjur oftast är steril.
Sen har den kommit 2 kalvar till och då enfödda och båda tjurar. Den senaste är nog Sir Kjells förstfödde. Igår stod jag uppe på "balkongen" utanför datarummet (i ladugården alltså) och blickade ut över kossorna och såg flera med juver som ingav löfte om närstående kalvningar.
Mera mjölk i tanken framöver får man hoppas... Fast en del sinläggningar är det väl också . Så det brukar mest bli plus minus noll.
Men jag började förra veckan med att färdigställa detta frågeformulär, skriva en åtgärdsplan och skicka in. Den innehåller en massa olika punkter som pekar på vad vi som bönder måste ha ordning på, fr att konsumenterna ska känna trygghet över att den mjölk som levereras från vår gård är garanterat säker. Vi åtar oss att sköta kalvar och kor efter konstens alla regler. Det ska vara rent och snyggt inuti och utanför ladugården. Djuren ska ha säkert foder och absolut inget dåligt vatten. Vi ska veta att de anställda säkert vet vad som är bak och fram på kon ( nu överdriver jag). Allt ska vara dokumenterat och vissa papper ska sparas 3 år och vissa 5 år. Det ska vara helt enligt lagar, förordningar och bransch krav. Det tar minsann en låååååång stund att läsa igenom och tack och lov står det , med rött, NY i kanten när det presenteras en ny regel/förordning....
Så ska åtgärdsplanen skrivas under och skickas in helst före angivet datum.. Då är alla konsumenter och berörda branscher nöjda och belåtna. Jag undrar om konsumenterna är medveten om detta slit?
Sen snackar vår finansminister att våra stora matkedjor (ICA, COOP mfl) ska ta och skärpa sig och sluta höja matpriserna, de ska sänkas så arr folk har råd att äta.. Dessa hävdar att de inte kan då allt har en fördyring. Finansministern hävdar då att deras leverantörer vackert får dra ner på sina krav????
Jag är rädd för att i slutänden är det jag som råvaruproducent som anses den som INTE behöver pengar utan det är här det ska dras... Jag ska inte tanka dyr diesel som krävs för att få in foder till mina djur, köpa kraftfoder, anlita veterinär när kon är sjuk, ha anställd personal som ska ha lön, hålla en maskinpark som krävs för att få ett effektfullt jordbrukande och en massa annat. Nä jag ska dra ner på mina kostnader ytterligare. Medan handlarna måste ha minst lika hög kompensation som bonden. Om dessa drar ner på råvarorna, kommer det att sjunka i affären lika mycket?
Lika lön för lika arbete????? Att få fram 1 liter mjölk kräver en massa jobb. Som bonde krävs det 24/7 närvaro. Även om vi hinner titta på en hockeymatch så kan det komma ett larm och det är till att knalla ut och ordna felet. Väl där nere så kanske utgödslingen inte vill gå, en ko kalvar, några djur måste fösas i i VMSn för mjölkning och så vidare. Mejeriet hämtar mjölklitern, förädlar denna i alla tänkbar nyttigheter och ordnar förpackning och leverans till butik. Medan handlaren får in mjölkpaketet på rullvagn så det är bara att putta in i kyldisken. Ska alla ha lika mycket i betalning?
Satt och tänkte på allt en bonde ska kunna. Funderade på en jämförelse. Om en bonde skulle vara inom skolvärlden så skulle han/hon kunna köra skolbussen, vara lärare i alla ämnen (även sy-och träslöjd och gymnastik), vara mat-tant, skolsyster och kurator, sitta på expeditionen, vara både studievägledare och rektor, städa och vara vaktmästare.... Allt på samma dag...
Jag lovar jag vet hur mycket en lärare och alla andra inom skolans värld får jobba och slita. Jag skulle inte vilja byta med dessa hjältar. Så jag klankar inte ner på dessa.
Men jag måste hitta nån jämförelse på hur mycket en bonde behöver kunna inom sitt gebit. Man är inte fullärd, men man måste ha ett hum om allt.... Och jag tror inte att det fungerar bra inom skolans värld med äkta bonnalagningar med ståltråd och silvertejp.... Ja svetsen inte att förglömma.
Jag undrar varför det hela tiden klankas ner på matpriserna? Det kostar att ta fram inhemsk, bra och näringsrik mat. Jag förstår ensamma föräldrar med barn, pensionärer, arbetslösa. Men borde inte staten kunna hjälpa dessa med att kanske ta bort matmomsen , höja bostadstillägg -barnbidrag eller nått? Kanske handlarna inte behöver ha miljoner i vinst varje år. Jag som bonde måste få betalt för mina råvaror så att det åtminstone täcker alla omkostnader.
Förresten behövs den svenske bonden? Mat finns ju på affären? Just nu i alla fall.
Nu är det en ny vecka som hägrar. Jag får träffa några av mina barnbarn de två första dagarna, sen är det EU-papper som ska fixas, en informationskväll angående nya CAP och så ka vi se om jag hinner fixa god och näringsrik mat till min familj. Måste nog tvätta lite och så är det väl lite får och höns som vill ha påhälsning av matte. Så har vi medarbetarsamling i morgon måndag. Och så är det papprande (bokföring och räkningar att betala) och rapporteringar än hit och än dit.
Solen gick ner idag också. Så nu ska jag ta och sätta mig i soffan ett tag och kanske , kanske gå och sova lite tidigare så att jag kan heja på MoDo när de spelar 6:e matchen i morgon måndag.... Lite nervös är jag, men jag vill så myyyyyycket att mitt lag får komma tillbaka i hockeyns finrum.....