söndag 24 oktober 2021

Snart kallas detta för månadsrapportering....

 Hej och hå, idag fyller äldste "lånesonen" år.  Fast han bor inte hemma utan är numera Sundsvallare.


Det börjar bli lite kallare och det fryser på vissa nätter. Snön har fallit men i lite blötare konsistens så det finns vita sjok bara fläckvis. Grusvägarna är åt det geggigare hållet då tjälen lyser med sin frånvaro ån så länge.

Vi har alla djur installade förutom fåren och hönsen som ändå hittar skydd. Fåren under en majestätisk gran och hönsen in i hönshuset. Men hönsens utegård är ganska lerig , så tvätta ägg tillhör rutinen varenda dag. Måste nog vintra in dom också.

Vi har ladugårdstjänst denna helg. Hela 6 kor får jag mjölka och så är det 44 kalvhinkar som ska fördelas. Fast jag avvänjer 10 . Från och med ikväll är det bara 34 kalvar som titulerar sig mjölkdrickare. Denna vecka är det bara en tjurkalv som fötts. Men sen väntar vi minst 3 kalvningar till veckan som kommer...På måndag ska jag påminna att vi har ett antal tjurkalvar som väntar på förflyttning. Det förstår läsaren att vi har en massa annat arbete också som tar hela förmiddagen.... Kalvar och kor i ungdjursavdelningen är bara en bråkdel av passen.


Veckorna som varit har det varit många tankar till svärfar som inte mått så bra. Han har varit inne på sjukhuset men kom hem i torsdags. Hoppas nu att han kan "vila sig i form". Men man ser ju hur hårt arbete sliter.... 

Vi har har haft praoelever från åk 9  nu i två veckor en/ vecka. Jag har låtit Alexandra vara med dom och det visade sig vara ett lyckskott. Dom har varit så nöjda för dom har varit med och gjort allt det pigan brukar göra. Dessutom har ju pigan  yngre inställning och inblick i dagens ungdoms tankegångar. Den första fick till och med vara med på en kalvning.

Men det är roligt att träffa på ungdomar som helt allvarligt funderar på att gå nån Naturbrukslinje.... Jo vi vårdade dom ömt och talade gott om vårt yrke. Vi talade om hur viktigt det är för matvaruproduktionen att unga kommer in i dessa "rullor" också. Är man anställd kanske man inte har samma aga över sig som bonden själv har med 24/7 jour.  Man får ju inte skrämmas till att börja med.

Men att vi behöver unga som kan "ta över".  Tror det är inte långt över 3000 mjölkbönder kvar. Medelåldern på dessa är nog väldans nära pensionsåldern. Glädjande är det väl att det är fler som söker in till lantbruksskolor nu de senaste åren.

Men irriterad blir jag då man ska sitta och titta på program som "En bondgård mitt i stan".. Erkänner att jag inte sett nått avsnitt utan bara reklamen för programmet. Det så klart att den som vill ska få odla upp tomten.... Har sett både grisar och får som förslag på vilka djur som skulle "passa" att hålla. Se om dessa bara är inlånade för stunden, vad vet jag. 

Men alla bönder som sliter dagligen dags. Varför gör dom det??? Jag är övertygad om att första svaret är intresse för djur och odlande. Lite av ett kall då jag tror att olika saker finns inrotad i olika människor. En gen som skickar iväg en synaps till hjärnan som säger " du ska vara bonde" eller "du ska bli bli läkare". Tror det medfödda anlaget är svår att undkomma.. Ja man kan bli musiker, skådespelare, lärare, lastbilschaufför , mycket på grund att "min tilltänkta gen" som bestämmer och lägger upp framtidsplaner redan från moderlivet.

 I TV-programmet odlas det för en familj. Riktige bonden odlar för samhällets skull. Jag mjölkar ju korna och skickar iväg så mycket jag bara kan för att mejeriet ska ta hand om mjölken och göra ost, fil, yoghurt, smör och en massa andra godsaker som samhället har behov av. Ska heller inte hymla med att vi kickar även iväg biffrader, oxfileér, köttfärs och en eller annan fransyska också. En läkare opererar ju inte bara sig själv eller familjen, han/hon  opererar ju alla som har ett behov av hjälp. Botar de som är sjuka även utan släktskap med doktorn .... Men om nu alla ska fixa sin egen mat, hur gör alla de som inte har råd eller kan ha en villa med minst 900 m2 tomt? Finns ju ganska många som bor i flerfamiljs hus. Får man ha gris och får inom så tättbebyggt område? Höns kan man ju ha , men tuppar?

Om man nu ska odla på tomten en massa, hur gödslar man? Det finns ju bestämmelser att man ska ha ett visst mått från tomtgränser och framför allt inom stadsplanerade områden? Ja det finns ju mineralgödsel (även kallad konstgödsel) som är luktfri. Men är det tänkt ekologiskt???? För jag skulle kunna få för mig att det är grundmeningen med att odla hemma...

Lite förnedrande är det väl ändå när man dömer ut böndernas kunskap och slit som miljöbrott och djurplågeri, men sätter noviser på att sköta grisar, får och höns mitt inne i storstaden.


Okej mina får kan också ge sig på gräsmattor och så, men tennisplanen är inte lämplig betesmark. Även om jag bara hade 900 m2 som gräsmatta, så räcker det inte till både bete och vinterfoder. Förresten det räcker inte alls till två får, som måste vara minigränsen för antalet djur i den flocken. Precis får är flockdjur.... Men man kan ju köpa???? Av vem då??? Bonden som kan tvingas lägga ner på grund av alla merbestämmelser om produktion och "måttbandsstyrt" djurskydd??? Bonden som inte får betalt för sina råvaror så det täcker alla höjda produktionskostnader som uppstår i och med höjning av dieselpris, kraftfoderpris, veterinärkostnader, lönekostnader med mycket mera.

Nä nu tar jag söndag och vilar en stund inför kvällspasset. Då går jag ner och försöker fixa till lite mer mat till mina kommungrannar så att alla har frukost att inmundiga imorgon innan jobb och skola...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar