Visst känns sångstrofen igen?
Helt plötsligt är det helg igen. Veckorna bara flyger förbi. Denna morgon gjorde vi första helgpasset. Regnet föll stilla när vi for ner. Tänk vi satt där och log..... Men hur kan denna bonde sitta och le åt regn 22 maj??? Det är ju vårbruk... Gissa vilka som blev klar med 45 hektar igår kväll..... Innan regnet började falla?
LO och Erik (drängen) har pinnat på nått alldeles denna vecka. Men sanning att säga är nu bonden trött. Han har sin "postcovid" ( att få tillbaka orken, det är vårt stora problem) att kämpa mot.... Men ändå, att ha fått fröna i backen och det blir vattnat. Då kan man ju unna sig att sitta och vila en pingstaftonslunch. Sverige spelar dessutom sin första match i hockey-WM. Mot Danmark som bjuder på ett gott motstånd.
Det finns lite sådd kvar, om jag ska vara helt ärlig. Ett litet bete ska först torka till och så är det nått "surhål" som kräver sol och torrt väder. Men det är inte så "stressande" . Allt det viktiga är klart.
Visst har dom varit duktiga.
Och får husse, så får väl katterna slöa... Nog för att dom slöar ganska ofta, men det gäller att passa på när tillfälle ges.
I morse fick jag smaka lite sommar äntligen (trots grå- och kall-väder). Jag testade att ta fram mitt frysta "tet-ämne". Först blev det inte bra. Det ville inte tjockna till. Så jag grävde lite till i frysen och tog fram det andra ämnet ( det sista). Till att börja med såg det ut att misslyckas även det. Men efter tre dagar i kylen och en mycket nervös väntan från min sida. Beslöt jag mig för att prova..... En tjock, seg och gräddig tete. Jag tg en lagom portion, strödde ganska rikligt med ingefära på och njöt.
Tet´n hör sommaren till. Nu ska jag frysa in några nya ämnen till nästa sättning. Kan bli nästa sommar de plockas fram, för jag vet att , om jag vårdar min tet-burk ömt så håller den nog några månader. När det finns lite kvar häller jag på ny 35 gradig mjölk och låter den stå på bänken till nästa dag och då in i kylen inför nästkommande frukost.
Som vanligt har jag gömt regnmätaren från i fjol alldeles för bra, så jag köpte en ny när jag ändå var inne på Granngården senast. I morse hade det kommit 10 mm. Kan tänka mig att det fyllts på med några till.
Fick en fråga idag om det finns nån nedre gräns hur "lite" fett det får vara i smör för att kallas smör? Detta på grund av att Arla lanserar ett smör med bara 60 % fett.... Det vill säga färre kalorier....
Enligt personen som frågade så fanns det en gräns nedåt som var 82% i nån "Lantmannens uppslagsbok" från 1950....
Enligt Wikipedia så gäller det än. Minst 82 % fett ska det vara i smör. Jag fick lära mig nått nytt också då jag läste, har inte tänkt på att det behövs 20 liter 4 % mjölk för att få fram 1 kg smör (82% fett och 16% vatten).
Om det nu bara är 60% fett, hur beter det sig i stekpannan då? Varför spara in på animaliskt fett som faktiskt är nyttigt? (Nu körde jag väl in huvudet i getingboet.) Har inte EU nån standard?
Undra om jag också ska sätta mig framför TVn och kanske fundera ut nått kul att börja virka ....
Om nu mina fåtöljpolare tillåter? Neeeeej Sverige förlorade mot Danmark..... Hur ska vi analysera det????
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar