söndag 23 juni 2019

OS att vara eller inte?

Helgen är över snart.Vi firade midsommar med olika sillsorter och potatis, grillat och jordgubbar. Precis som svensk midsommar ska vara. Men såklart har ensilagevagnen rullat och den stora silon är snart fylld till brädden. Igår slog dom ut och stränglade 25 hektar till . Som håller på att köras in idag. Det rullar på fint mellan ett fåtal regnstänk.
Jag har haft eftermiddagspass i ladugården. Drängen gör morgonpasset så tidigt så att jag kan vara klar vid 16.30. Brukar se till så att middagen är klar strax efter den tiden. Oftast är den helt klar när jag kommer upp nyduschad och fräsch som en nyponros i morgondaggen. Så är det när man kan samarbeta .
I morgon är den spännande omröstning om Sverige eller Italien ska få vinter OS -26 (?). Såg faktiskt fram emot ett svenskt OS. . . Tills jag läste idag att det ska vara så klimatsmart att det ska serveras vegetariskt i huvudsak?????? Va ????? 
Klimatsmart att använda redan färdigbyggda arenor, banor och backar , ja! 
 Klimatsmart att ta hit en massa idrottsmän/kvinnor  och en massa utländska idrottsfans garanterat  transporteras flest med flyg? Klimatsmart att  transportera dessa idrottsmän/kvinnor till och från olika arenor och banor ,det ska väl vara invigning i Stockholm kan man tänka och sen blir det Åre,  Falun, huvudstadens olika förorter med stora arenor och visst var det Estland eller Finland som skulle bidra med några färdigbyggda sådana också? Klimatsmart att köra runt alla fans? Klimatsmart att importera en massa grön mat, som vi inte kan odla själva?
Nä av någon anledning är det som hotar klimatet, köttet på tallriken. Kossans rapar och fisar  är det som förstör miljön så till den milda grad att det är våra fyrfota vänner ska bort och inte alls får glänsa på ett OS. Svensk husmanskost som är så vällagad och fulländad..... Vore det inte ett gott tillfälle att visa upp svensk mattradition med vällagad och mättande kost?
Varför fattar inte folk att den gas som kossan släpper ut, faktiskt ingår i det naturliga kretsloppet och bryts helt naturligt ner. Kossan äter ju bara kolatomer från ettåriga växter. Det som bryts ner i kossans mage skulle ha brutits ner i alla fall, när växterna förmultnar.
Vi har ca 6,5 % av all svensk areal som är åker och äng. 2/3 av Sverige är skog. 
Vad som är hotet för vårt klimat är alltså den fossila energin som vi använder. Då kan man fundera på om det är bättre med vall- eller vegetariska odlingar. Vilket odlingssätt kräver mindre fossilt bränsle? Hur många i storstäderna , med sina tunnelbanor och buss/tåganslutningar varje kvart har stora vräkiga bensin/dieselslukande billar?
Kossan lämnar ju öppna landskap med välvårdade ängar och åkrar, mat och gödsel. Öppna landskap är ju viktigt för gemene man. Det är nått som lovordas både i dikt och prosa. Så varför angripa den som är villkoret för detta?

Sen har jag full förståelse att Skolverket serverar endast vegetariska rätter när dom ska ha konferenser och interna möten. . . .  Så dåligt många skolor fungerar och presterar nu för tiden så måste dom väl följa efter och tänka lika kortsiktigt. 
Jag tror att meningen med allmän skollunch var att den skulle vara näringsrik och smakfull så att eleverna ska orka läsa om pluskvamperfektum och integralekvationer, svenska kungars erövringar och historiska betydelse och jordens fauna. Hjärnan behöver bränsle för att fungera och utvecklas och eleverna växer ju, så protein är en komponent som behövs.
Märk väl, jag tycker det ska finnas vegetariskt alternativ. Finns massor av goda  gröna maträtter. . . Men ingen ska säga att dom är klimatsmart bara för att dom ratar en härlig köttbulle och sen flyger och far över halva jorden.
Idag fångade kattmamman en läskig vattensork som Tufse naturligtvis bestämde sig för att äta på rumsmattan framför TVn. . .Åtminstone delar av den. . . Matte och husse fikar ju också ibland där????? Varför är det så äckligt att ta rätt på en halväten råtta? Har äckelkänsla fortfarande trots att jag använde sopen och långa skyffeln.




tisdag 18 juni 2019

En arbetsintensiv period för alla bönder


Ibland känner jag av tidens tand. . . Om inte annat så när tekniken stiger över mitt huvud. Ser ni den söta lilla MF 565 med "gaffelsidräfsan" där bak? Den körde jag ofta hemma hos  mor och far. Jag körde både en knivbalks-slåttermaskin och en rotorslåtter som hade 2 rotorer med knivar . I år har vi investerat i nya maskiner. Jag lovade ju att lägga ut bilder på nyanskaffningarna men jag har bara fått med strängläggaren "in action". . . Den strängar ihop ca 8 meters strängar. Lägger ihop flera strängar som den nya Butterflyen med frontslåtter mejar ner. . .  

Tyvärr har jag inte lyckats få en bild på slåtterekipaget i arbete. Men den som slagit med en slåtterknivbalk förstår skillnaden när man står bredvid denna jättemaskin. . .  Blir alltså 3 strängar varje varv för de oinvigda.
Som ni förstår kör inte jag nått längre. Men handen på hjärtat är det nått jag saknar så är det just slåttern med det där speciella ljudet när knivarna far snabbt fram och tillbaka och gräset lägger sig ner. Att ha bakrutan öppen och så aromen som tränger in från det nyslagna gräset. Eller ta gaffelsidräfsan och köra iväg och stränglägga och lyssna till fraset av torrt hö som susar längtansfullt att det vill in under tak. . . 
Men så är det  med jordbruk idag. Har man bortåt 200 munnar att mätta får slåttern ta lika lång tid som när man hade 16 djur. Det är ju lika många dagar man har på sig.  Då fungerar inte redskap som tar max ett par meter och som man måste krypköra för att inte kniven ska gå av. 
Lite bonderomantiksförstörare för mig, men jag ser att bonden och drängen njuter. . . Jag får fortsätta med min hemtjänstgöring. 
Sen jag flyttade från föräldrahemmet och fick egna barn, har jag haft sommartjänsten i köket (bortåt 33 år minst). Från början kastade jag nog längtansfulla blickar mot traktorn, men det fanns duktigare chaufförer, (först LO, svärfar och svärmor, söner , grannpojkar och så blivande dräng) och jag får väl trösta mig med att ingen gick (eller går kanske det ska stå) hungrig under skörden (oftast).

Nu är skolavslutningarna bortgjorda och vi har börjat med ensilageskörden. En liten silo (ca 20 Jumbolass) är klar och nu körs en stor silo (blir bortåt 80 Jumbolass i den). Jag måste ju villigt erkänna att det fungerar bra med dessa nya maskiner. Drängen har mejjat ner en massa hektar och bonden själv har jagat med strängläggaren. Tror det är några hektar som inte är strängat än. Men nu går vagnen för fullt och jag hör hjullastarens brummande från silon där LO trampar.
Men jag ska inte klaga på kökstjänsten i år. Dottern är med och vi jobbar tillsammans. Det känns bra. För det är inte alltid lätt att hitta på växlande middagar till hungriga skördearbetare. Det är lätt att hamna i samma meny vecka ut och vecka in.
Idag blev det "laxknyten" tillverkade på grillen. Alltså "foliepåsar" fyllda med skivad färskpotatis, purjolök och portionslaxbit. Salt och citronpeppar samt smörklickar förhöjer denna kulinariska rätt. . . Ja kronan på verket är ju romsåsen förstås. Den gjorde vi själva också.
I ladugården har vi fått ut ännu fler djur i och med att detta gäng kom till "Annelies bete". Alltså grannåkern som vi får arrendera så snällt. Då får vi ut några mindre kvigkalvar inifrån ladugården till "ranchdriften" där de kan träna på stängsel och större gemenskapsgrupp. Nu är det bara mjölkdrickare och 12 stycken nyss avvanda kvar inne. Känns genast mycket luftigare.
Nu börjar jag bli trött. Men jag tror jag hinner virka några varv innan ögonen faller ihop. Man kan inte gå och sova nu redan för då vaknar jag klockan 03.00 och det känns alldeles på tok för tidigt.






torsdag 13 juni 2019

Sjung om studentens lyckliga dar. . ..



Nu har den äldre av våra lånesöner tagit studenten. Knappt man tror det är sant. Nu är han snart vuxen och kan stå på egna ben. Tycker han var bara en tvärhand hög alldeles nyss. Nu är han längre än mig (som tydligen alla i denna familj ska bli. Han har fullgjort "Handelsprogrammet" och ska nu vara fullfjädrad försäljare. . . Även om jag hängde en mjukiskossa runt hans hals så tror jag inte han är speciellt jordbruksintresserad.
Efter studentskrålandet så blev det lastbilskortege och så hem till middagen.

Jo tårtan köpte jag. Tar man studenten så ska det vara rejäl mat och tjusig tårta. Fast ingen sjöng "Sjung om studentens lyckliga dar" ?????
LO och drängen har dragit igång 1a skörden och jag hoppas det slutat krångla i och med dagens bekymmer. Vi har gjort en stor investering i år. En " Butterfly och front" och en ny strängläggare. Så vi hoppas att skörden ska gå undan lite snabbare i år. en klart är att det ska "onnes nalta". Saker ska gå sönder och fel grejer levereras och det tar liiiite längre tid att ställa i ordning och. . . . Ja som sagt det får gärna sluta och bara gå så där "rad rätt". Det skulle vara trevligt med en sån 1a skörd. . . Nån gång. . .
Ikväll sitter jag och hämtar andan och ställer in mig på fredagsförmiddagen då  Z ska få sitt sommarlov. Efter avslutningen i kyrkan ska han till sin mamma och efter det till sin mormor så jag har ingen speciell middag för honom. Men på avslutningen ska jag vara med och ha kameran i högsta hugg. Det är nått alldeles speciellt att få vara med och sjunga in sommarlovet. "Den blomstertid nu kommer" och "I denna ljuva sommartid" fast den senare psalmen verkar vara ute numera. På vissa ställen är bara den första tillåten ???? Får väl stämma upp i den andra psalmen på väg hem då jag kanske är ensam i bilen. . .Vill ju inte tortera  små barnaöron med en alltför kristen psalm . . . eller vad dom motiverar detta psalmborttagande med.
Tänk att alla gammeldags traditioner, såna som jag som barn tog för givet och förresten generationer före mig också, ska vara osunt för dagens elever. . . 
Jag tror att jag mått bra av morgonandakten vi alltid inledde skoldagen med i låg och mellanstadiet. Jag tror jag mått bra av rejäl kristendomsundervisning, inte som hjärntvätt, utan ett sätt att vara mot min nästa. Att begripa att man faktiskt respekterar lärare och äldre personer. Att man är i skolan för att lära sig och inte för att flumma runt och ändå håva in betyg. Att man inte mobbar (fast sånt förekom även i min ungdomstid fast kanske i mindre skala och inte riktigt så elakt som nu). Säga tack och en massa andra uppfostrande detaljer.
Nu rynkar säkert nån på näsan, men jag tror på att man ska respektera varandra och man ska hjälpa varandra -stötta dom med problem och visa tacksamhet när man själv får hjälp.
Är jag högtravande ? Kanske men trots allt är jag av den gamla stammen (fast jag tycker inte jag har nått någon alltför hög årgång än). . . Men jag har räknat med  räknesticka, ringt i telefon och blivit kopplad med hjälp av en telefonissa (Kristina världens snällaste ), gått i skolan några timmar på lördagar och kallat äldre för tant och farbror av ren respekt eller hedersbetygelse. . . 
Mina fem barnbarn ,mina två lånesöner, två av mina barn med respektive har varit hemma idag och i morgon kommer mitt tredje barn med sin dam kommer hem i morgon. . . Jag känner mig lyckligt lottad.
Nu ska jag sätta mig i soffan och njuta nån timme av tystnaden och lyss till virknålens sus genom luften (så bra hörsel har jag inte men det låter poetiskt). 





fredag 7 juni 2019

Hopp och skutt ut i gröngräset


Gäller både fyrbenta och tvåbenta (nästa vecka).
Har nästan lust att kalla betessläppsdagarna för min egen högtid. Det är så roligt att få ut djuren och se dom skutta och riktigt visa sin njutning . 
Vi började med två lass kvigor (1 tjur vid namn Elvis följde också med) till Bredånger i onsdags.  Första lasset åkte en kviga med som drog genom stängslet och vägrade vara i närheten av de andra. LO och drängen fick åtskillig löpträning genom både skog och sommarstugeområde. Till slut lyckades de få in henne i en snabbgjord grindfålla (lånade grindar från grannbetet). När andra lasset kom ner körde jag efter och vi föste in rymmaren i hästfinkan och hon får vara hemma och lära sig vad stängsel är.

Idag blev det mjölkkornas tur. Givetvis krumbuktade dom sig lite också av pur sommarglädje. Även de 13 sinkorna fick komma ut till sitt bete. LO cyklade före dom som vanligt.
Sen har ca 30 kvigkalvar kommit ut på "Plattan" , alltså ranchdriften. Där får dom gå tills vi ser att dom förstår sig på eltrådens verkan.
Solen sken och det har varit riktig högsommarvärme nu 2 dagar. Skulle tro att kossorna gillar att komma in i ladugårdens skugga nu i natt. Första dagarna brukar vi valla in dom så att dom inte glömmer bort att mjölka. Efter några dagar brukar det vara ur världen. LO använder nog Vip då Rex inte ska springa så mycket. Är man 11,5 år så ska man nog hålla sig till kortare ruscher.
et aldrig att vi varit klar med vårbruket så här tidigt. Nu väntar vi bara på beställda grejer till Jumbon (knivar och svep mm) och då blir det nån dags reparation och sen kör vi igång med ensilaget. Jag ska visa sen årets nyinvesteringar. en det är roligare att se dom in action eller hur?

Nu tänker jag snart göra kväll. i har ju helgpassen och så ska vi in och kolla på studenterna som ska in på balen i Ö-vik i morgon. Fina kläder både på damer och herrar. Naturligtvis tänker jag titta noga på S (vår låneson) som ska dit uppklädd och snart vuxen . På torsdag tar han studenten. Så torsdagen är vikt åt studentfirande och fredagen slutar  (vår andre låneson) skolan så då blir det bonde i "finkläa då a" . 
Risken finns att LO och dräng kör ensilage då. Jag kan ju åka in, men jag hoppas att LO kan göra sig fri en stund. . . Lite ansvar måste man ha som förälder, även till lånebarn.