Jaha nu flög tiden iväg igen. Med för många åtaganden och schemalagda krångligheter får jag aldrig tiden som jag vill ha. Tiden som förgyller min själ.
Men jag måste visa mitt för året nyinköpta tomtepar. Blev så glad då jag stegade in på Konsum i Själevad och en av affärsjobbarna stod på en stege och ställde upp nyinkommet julpynt. Tänk där stod dom. 2018s julinvestering. Nu ska jag bara ta och lyfta fram kartongen med alla andra som väntar ute i "julförvaringen" och ställa dom lite så där stämningsfullt borta vid pianot.
Jag har haft lite att göra då Z fyllt år. Tänk han har blivit 12 år, snart tonåring . Det har varit faktiskt 2 kalvningar. Tänk båda kossorna fick tjurkalvar.
Vi har fått skicka 4 kor till slakt och 10 kvigor åkte till uppfödare (slaktuppfödning). Nu väntar 9 tjurkalvar (avvanda och relativt fina) på att få byta "livsadress". Jag hoppas före julen i alla fall. Men det ser ut som om ladugårdsarbetet under julhelgen kommer att innebära få kalvar som ska mjölk i hink, men en hel del skrapning. Ett par kor som ska mjölkas "konventionellt" (visst låter det lite snorkigt att kalla det så?) men jag menar att dom mjölkas med gamla rörmjölkningen.
Jag blev utbjuden på lunch för en vecka sen av en go väninna som "bjudit ut" mig för att fira min födelsedag (är ju liksom ett tag sen). Att sitta på ett så lugn ställe som UH inne i Ö-vik och samtala om ditten och datten, det kan rensa en del i en stressad själ. Laxpaj med rom och gräddfil plus salladsattiraljer går inte av för hackor.
Sen slaktade vi grisar i lördags och hämtade tillbaka styckningsdetaljer i kartong på söndagen. Igår åkte vi till Granngården och fyllde på spånförrådet och några fodersäckar till höns och hund. På eftermiddagen började jag packa in vårt fläsk. Är det nån som begriper hur mycket tid det tar att packa 130 kg ???? Trots att vi hämtade grisarna 1 månad senare än i fjol, så har grisarna vuxit riktigt bra. Inte lika stora som i fjol. Men dom har hållit jämn storlek och snittade 121 kg/gris.
Fläsklägg och sånt med ben i beslutade jag mig för att koka på en gång. Av någon anledning blir såna påsar kvar tills nästa påfyllning och dessutom kan det lätt bli "felsmak" efter ett antal månader vad det gäller just fläskben. Men som pölsa smakar det gudomligt. Håller på att koka sista grytan nu.. Tror jag kanske hinner mala i kväll ???? Eller jag kokar nog klar och så låter jag grytorna stå till i morgon. Lite ego måste jag få vara.
Jag har haft ynnesten att få vara med några av barnbarnen några stunder. Här får jag en danslektion. En annan har ju lite svårare för "modernare svängar", men deras unga ben klarar de mest konstnärliga svängar de nya ungdomliga turerna innehåller.
Ni ska se flitens lampa som lyser i grannhuset. Nu håller de på med elledningar och lampor.
Dottern håller på med hallens väggar. . . Men efter att barnbarnen inte mått bra några dagar så blir det nog inte inflyttning före jul.
Nu ska jag kolla köttgrytan. Har jag tur är den snart klar så att jag kan gå och sova. I morgon måste jag se till att bokföringen kommer iväg ( har inte alls mycket kvar) och så blir det pölsan som ska bli klar och hamna i frysen.
Sen, kanske sen blir det tomtarnas parad. Dagarna då jag får "jula",börjar bli färre och färre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar