måndag 23 oktober 2023

Bondesjälen ropar efter lite uppskattning.

 Ja inte är jag speciellt aktiv här inte. Men då makten ( enligt Maktbarometern 2023) har en svensk humorgrupp JLC som första namn på den skalan och det närmaste jag hittar som , åtminstone namnet, kunde härledas till nått med jordbruksanknytning är Dyngbaggegalan på plats 45???? Fast det har heller inte nått med bondeliv och gröna tankar att göra. Är det nån idé att försöka påverka ?

Bondeliv är inte så "inne" just nu. Ta till exempel ICA som tänker börja sälja fabrikstillverkat kött???? Att det varit skottpengar på bönder länge det vet jag. Men hur skulle vårt landskap se ut om alla bönder slutar? Vem inbillar sig att bonden fortsätter att hålla efter sly och vildvuxna ängar? Varför ska bonden hålla nötkreatur och gris i och med att kött inte ska vara på matsedeln? Ska naturbeten försvinna då inga, märk väl INGA nötkreatur är klarar uteliv över vintern. Och grisar är väl i såna fall vildsvin som kommer att ströva fritt. Varför ska bonden fortsätta att slita och arbeta 24/7 då de inte uppskattas och kan få en något så när överlevnadslön?

Jag fick en fråga i helgen av min dotter :- Om du (alltså jag) inte skulle blivit bonde vad skulle du ha gjort då? Tänk jag kunde inte svara, för jag har alltid velat bli jordbrukare.  Det vill säga , jag kanske har haft ett kall????? Jag ska hjälpa svensk befolkning att få mat för dagen så att de kan ha andra arbeten som håller uppe svensk BNP, svensk skola, svensk sjukvård..... Jag har velat ha djur omkring mig och framför allt härliga kor och mysiga grisar. Men idag känns det inte uppskattat...

Nog med gnäll!!!!!! Jag har fått ha mitt drömyrke och det kanske är få förunnat... (Tror det fnns en bondesjäl inom många som de döljer) Och jag ger inte upp än. Men hur kan man överhuvud taget tro att datatillverkad mat ska klara världssvälten och klimatet det är mig en gåta.....


För två helger sen firade vi alla våra oktoberfödda. Andreas den 4 (ska man skriva hur gammal han blev?) , Albin den 10 ( och han blev tonåring ?) och så Ingrid och Agnes den 16 som fyllde 4 år.

Jag fick upp flaggan såklart. Blev paket och tårta till alla.


Helgen efter (alltså förra helgen 14/10 ) blev det vallhundstävling. Melia visade sig på styva linan och fixade en Godkänd-vallhundsstämpel i sitt papper och ett fint diplom som vi ska sätta på väggen. Väldigt stota är vi över vår lilla söta Melia


Söndag blev det sånggudstjänst i Själevads kyrka. Siri sjunger i en barnkör och vi var där och lyssnade. Första psalmen kan jag utantill.... Yrkesskada sedan urminnes tider. Men jag har för mig att det fanns en asterix , vilket betydde att man skulle kliva upp när man sjöng den... Fast det var ju under förra århundradet förstås. Allt görs om, så även kyrkliga ritualer.


I måndags plockade vi hem två kviggrupper för dräktighetsundersökning. Vi undersökte även några kor. 12 kor var garanterat dräktiga och så blev det några frågetecken som vi provar nästa gång. 14 kvigor från båda, en från Bredånger och en som betat nere vid stranden undersöktes. 9 är kvar som gått på strandbetet då de träffade tjuren i mitten på augusti. Misstänker att de också är dräktiga också. Jag morskade till mig och sa att alla som var tomma skulle få åka slaktbil. Men alla blir kvar då alla var dräktiga.
Nu håller vi på med att få in de som har kort tid kvar på dräktigheten.
Nu har helgen gått och vi jobbade jag, LO och Z. Konstaterade snabbt att två kossor tänkte kalva snart. En trodde jag skulle ta och klämma fram en kalv redan i söndags. Men mycket riktigt kalvade en av dessa nu idag. Det blev visst en tjurkalv. Undra när den andra damen tänker kalva? Och en tredje som ska hämtas hem från ett bete lite längre bort. Fast hon har inte börjat fylla nått juver än. Vi har avvänjt en drös med kalvar (några tjurkalvar som ska säljas)  så just nu är det en lagom mängd mjölkdrickare. 
Jag ska påbörja månadsbokföringen igen . Försöker att få igång "papprandet" i slutet på månaden så att jag slipper sitta sent den 12:e och banna mig själv för att jag alltid är sent ute.

Så här är det att vara bonde. Dagens 8 arbetstimmar  (som många andra yrken har schemalagda) räcker sällan till. Det beskrivs ju som en livsstil. Jag håller med. Få yrken tänjer ut arbetsdagen för att det händer nått oplanerat. Tänk om en ko kalvar och det måste kallas på veterinär sent en lördagkväll. Veterinären har jour och bonden som just avslutat ladugårdpasset fortsätter att jobba på. Det går inte att hävda att hans/hennes  8 timmars dag slutade för 3 timmar sen och då företaget inte vill betala övertid så är det bara att stänga dörren. 
Nä när veterinären gjort sitt välbehövliga arbete så måste bonden se till att boxen är ren så att ko och kalv kan ligga och vila sig samt se till att kalven får i sig mat. Sen kan det passa med en snabb runda med gödselskrapan ute i lösdriften och så hittar bonden mer jobb och får gå och lägga sig, som vanligt, sent. Så ringer väckarklockan nästa morgon i gryningen (eller vilken tid den nu står på) och det är bara att kliva upp och ta tag i den dagen.
Nu är jag tillbaka igen till lite gnäll. Men jag klagar inte över arbetsbördan.... Den är självvald.... Men lite uppskattning från övrigt samhälle skulle sitta gott. Slippa den förnedrande känslan att jag som bonde plågar mina älskade kossor. Stressar dem att producera allt för mycket och dessutom giftig mat. Att höra att "dataprintad" mat ska vara nyttigare är kokt oxbringa , senap och härlig rotmos, det gör ont i min bondesjäl.