Jakob, Jesper och Marta den "ettersnytan".... Det var visst nått min morfar brukade säga. Tydligen brukade Martadagen oftast medföra skitväder på den tiden. 25- 27 juli och 27 är sjusovardagen. Alltså enligt bondepraktikan är väder-förutsägelsen att vädret på sjusovardagen varar i 7 veckor.... Då ska vi se om det blir sju veckor vanlig svensk sommar.... För igår var det lite blåsväder, halvmulet och lagom väder för att ha långbyxor. Men t-shirt funkade bra.
Morfar har jag aldrig träffat. Per Abraham Sjölund föddes i Björnsjö 26/7 1884 och dog 9/6 1957. Han var en stilig karl om jag får säga så. Han och mormor hade ett torp i Björnsjö. De hade några kor och kalvar, häst och "en takka och ett lam" (som morfar brukade skojsamt skriva i sin årliga deklaration, vilket min mor återberättat för mig Men dom hade oftast flera av den sorten).
Gården skötte nog mormor till stor del. Barnen fick börja tidigt och så hade hon några bröder som brukade komma och hjälpa till. Morfar jobbade som rallare , två år i stöten utefter inlandsbanan och jag hörde nått om Kiruna så det kan vara även Malmbanan.
Varför jag vet att han jobbade 2 år i stöten? Dom fick de 4 första, alla döttrar, med cirka 2 års mellanrum 1913 - 1918 (mellan Astrid och Jenny skiljde det bara 1 år och 9 månader). Sen blev det 3 år då föddes 3 söner från 1921-1925 och så på sluttampen föddes min mor 1927 som de döpte till Siri Ottilia... Ett andra namn hon inte gillade men alla syskonen ringde och uppvaktade den dagen.
Morfar sägs ha varit en gladlynt person och det är han som står längst till höger med "Krimmelmössan" på huvudet. Han och mormor gillade att dansa. Så när han kom hem från sitt långväga arbete hände det ofta att de sparkade undan trasmattorna i köket och dansade en riktig polska.
Det var oftast mycket folk i det hemmet, så det kanske är därifrån mamma hade sin talang till att fixa stooooora middagar ,med mängder av mat som skulle räcka till alla.
Bland mammas kvarlåtenskaper finns ett rött skrin där hon samlat små minnen. Ett minne är 2 små brev som morfar skrivit till henne 1937 i mars. Min mor fick åka ner till Sundsvall för att operera bort halsmandlarna. Alldeles ensam . Men morfar skrev brev och önskade henne snabb bättring så att han kunde komma ner och hämta hem henne.
Brecke den 5/3 1937
Besta dotter Siri
Pappa sender dig en hälsning. Pappa vet hursom du må för Pappa sitter i telefån å tag reda på aldt så du behöfver inte vara engslig.
Men du skall äta å såva riktigt så fortare blir du frisk, så fortare får Pappa komma ner efter dig.
Hälsningar från moster Brita
årkar du skriva nå de här dagarna så kan du skriva hit till Brecke
nemligen
Brita Karlsson
Box 71
Brecke
ifrån Pappa
Tycker det är så gulligt skrivet . Det är finaste handstilen dessutom. Massa snirklar och svängar på de stora bokstäverna... Sen kan man ju fundera hur mycket rättstavat det är, även om det är på "gammelsvenska".
Den 7/3 skrev han ett brev till, men då var han laddad för att hämta sin dotter och åka hem med henne.
Nä nu hamnade jag långt bort i historien som jag faktiskt bara återskapar eftersom jag inte har minsta minne av dessa båda förfäder. Visst r det ett fint par som sitter vid husknuten i Björnsjö? Tror det är morfars födelsedag (70 kanske)
Men när Martadagen dyker upp tänker jag oftast på orden "Marta den ettersnytan".
I måndags kom gamla hårdpressen fram och det blev 230 fina "småbalar" som ska bli vinterfoder till fåren. Nu är de täckta med en presenning . Men det ska bli plåttak och väggar runt om innan vintern. Så då har vi nära till höet när fåren blir hungriga.
Sen blev resten av det som var utslaget balat. Förutom nästan 3 lass som blåstes upp till på högolvet och gjorde det absolut proppfullt.
Höfördelaren kände inte för att "blåsa in" mer hö detta år. På kvällen var drängen snabb och plockade ner hökanon och rör, sen drog han upp luckan så nu är det stängt. Tror det finns lite mer strån att bala, men det blir om några dagar.
Vad som står på agendan nu är att få ner kvigor till Bredånger. På fredag blir det dräktighets- undersökning, så då vet vi om vi kan skicka ett gäng dräktiga kvigor dit (som är vana att gå där) och så det gäng 1,5-åringar som vi har ute på bete och ska få träffa tjuren först till höst/vinter. Det är ju perfekt att ha de som är vana som kan guida de ovana där nere på betet.
Jag plockar hallon och som vanligt servar med maten. Men igår morse så fixade jag morgonpasset för stackars drängen var så förkyld (har inte hänt på 17 år ska jag säga). Klev upp strax efter 04.00 och mjölkade korna (3styckna) som står på bås och matade 27 kalvar. Diskade och gick sen hem. Åt frukost och tänk jag slocknade på soffan. För inte är jag van att vara uppe denna okristliga tid . Men för att det ska stämma med eftermiddagspasset som dräng 2 har så måste det matas och mjölkas så tidigt. Måste ju vara ett litet glapp mellan måltiderna. När vi gör helgpassen LO och jag, blir det morgonpass först klockan 8 och så eftermiddagen klockan 5 ungefär.... Stämmer bättre för oss.
Nu ska jag röra ihop en våffelsmet så den får svälla liten stund. Hoppas LO kommer hem snart och har inhandlat "bubbelvatten" för smeten blir så mycket luftigare och frasigare då.