torsdag 31 januari 2019

Hemma igen med hjärnan fylld av "inputs"

Vi kom naturligtvis hem igår efter 2 dagars "Växa-dagar". Åkte på tisdag morgon , tidigt (fast betydligt senare än vi tänkt, ni vet alltid dyker det upp nått i sista sekund som måste kollas) och kom fram till Umeå Folkets hus först strax innan 10.00???? Dom hade börjat med introt .
Moderator var faktiskt Martin Moraeus (LRF) och Anton Öhrlund (LRF ungdomen).
Alltså jag tänker inte göra någon resume´ av båda dagarna. För mycket gick in genom öronen och tyvärr fastnade nog en hel del i nått ointagbart skrymsle på vägen . Men en hel del intressanta "inputs" dök upp.
Dag 1 pratade dom mest om Lönsamheten. Bland det första som sas var "Svensk livsmedelsproduktion är ett måste för Landsbygdens överlevnad". 
9 av 10 svenska medborgare vill äta kött och mjölkprodukter. Tänk att en 10-del har fått sånt stort utrymme i media och i klimatdiskussionerna! 
För att vi ska bli självförsörjande och klara Livsmedelsstrategins mål för mejeriprodukter behövs ca 131.000 kor till.
Tänker på alla bönder som fått dödshot och hatbrev, klotter på husväggar och anfall från "veganterrorister". Ja till och med böndernas egna barn har fått utstå både glåpord och hot. Tänk att ett fåtal (oftast i yngre ålder) ska tro att dom vet bäst??? Lite av hjältar är de 3400 mjölkbönder och även alla andra djurhållare som faktiskt gör allt för att svenskarna ska få BRA och SÄKER mat att äta alla dagar.Jag dömer absolut inte ut att man "ska äta vegetariskt" emellanåt. Det finns alldeles utmärkt svenska vegetabilier. Men jag äter det inte för att jag ska "rädda klimatet" från ko-rapar. Jag försöker äta svenska produkter för att jag vill värna om globalt klimat. Jag är en STOLT bonde som försöker äta svenskproducerat i lagom mängd. Jag är en STOLT bonde som ska producera bästa maten till min omgivning.

På kvällen bjöds det på närproducerad middag . Den inleddes med en skål med en 6:a mjölk. Grammisgalan förnekades de inbjudna,denna livets dryck. Men vi bönder lärde ju oss att en person tror sig kunna styra de andra nios önskan.. Men en enhällig hall höjde sina små glas med ett gemensamt njutfullt leende och skålade glatt.

Dag 2 lärde jag mig att "Hållbar miljö" inte bara är klimatpåverkan utan även biologiskt mångfald och ekosystemtjänster.
Vad det gäller klimatpåverkan så kan vi ju faktiskt berätta att jordbruket påverkar endast 3 % av allt utsläpp i Sverige och 2 % kommer från maten. Flyg , kolkraftverk, fordon med mera påverkar nog en massa mer.
Biologiskt mångfald där har korna mycket stor betydelse. Största hotet mot de svenska utrotningshotade arterna är just igenvuxna marker. . . . Betesdjur krävs.
Ekosystemtjänster är sånt som vi får från naturen typ kolinlagring ,pollinering med mera.
Det poängterades en del på den svenska Livsmedelsstrategin (Jordbruksverket hade också en representant som höll i ett pass). Sen måste jag få säga att Kristina Yngwe kändes som en frisk fläkt. Varför  hon borde bli "Landsbygdsminister" inom rimlig tid tror jag inte någon ska tvivla på. Engagerad och kunnig inom de agrara områdena. Henne vill vi ha, hurra. (låter som de som söker bästa tjur i filmen om tjuren Ferdinand när de ska välja ut bäst tjur för den stora tjurfäktningen)
Finns det en framtid får Svenskt lantbruk ?  Står det på mitt foto här ovan. Och så står det att man behöver en läkare, polis, advokat, präst någon gång i livet , men en bonde behövs 3 gånger om dagen minst.
 Så kan man faktiskt kontra med "Finns de en framtid för Sverige utan svenskt lantbruk"? En slutkläm jag lånat av Arne Lindström från Västerbotten.
Sen ska jag ta och rekommendera ett hotell i Umeå - hotell Mimer- där LO och jag övernattade. Döm om min förvåning? Ingen mjölk till frukosten?????
Idag kom en sån där blänkare att dom ville veta hur jag upplevde min hotellvistelse. Jag berättade att allt var bra förutom att jag saknade mjölken. Inom en timme fick jag till svar att dom skulle skärpa sig och inte glömma morgonmjölken hädanefter. . . Ett sånt hotell rekommenderar jag med glädje.



måndag 28 januari 2019

28 januari

Idag är det en stor dag för idag är det Lucas 1-årsdag. Vi ska uppvakta på lördag är det tänkt. Men han har funnits i mina tankar hela dagen. Dessutom har han ju namnsdag, Lucas har även ett Karl i sitt namn (pappan också).
 Det här är en traktorintresserad ung man. När det körs en traktor vid huset eller inom hörbart avstånd, har han världens bästa vardagsrumsfönster i deras nya hem. Dom är ganska låga så Lucas kryper fram och drar sig upp i stående ställning och tittar ut. Han gillar att åka traktor också. Hörde att han följde med sin far då gångvägen genom Västerhus skulle skottas. En och en halv timme satt Lucas och härmade motorljudet och skådade ut genom fönstret, för att kolla att "farsan" höll rätt riktning.
Jag håller på med en temperaturfilt och en sån här rolig dag tänker jag färga med guldtråd. Vi får se hur den blir. Jag har gjort  lite smalare för jag tänker lägga den i min "virkargungstol" som "stolsmatta". Dagens guldtråd är alltså Lucas dag. Jag längtar till lördagens kalas. Tror inte att Lucas bryr sig än vilken dag han firas, vilken tårta det är och vilka paket han får, huvudsaken är att det blir nått fint snöre  och kanske en eller kanske några traktorer .
Jag sitter här ikväll och väntar på att tvättmaskinen ska gå klart. LO och jag ska faktiskt åka bort i morgon bitti. . Vi har anmält oss till Växa-dagarna i Umeå. Så vi blir där i dagarna två. Jag tror jag återkommer med utlåtandet om denna sammankomst. 
Jag känner det som att såna dagar behöver vi bönder, företagare emellanåt. Ni vet " det finns dagar då Bonden lämnar sin gård och beger sig till stadens gator, klädd som en vanlig man ( eller kvinna)". Det blir i morgon det. De kommer att bli flera seminarier under båda dagarna och vi har naturligtvis valt de som är kopplad till mjölkproduktion. Det finns även seminarier kopplad till köttproduktion som går parallellt. Middag på kvällen så jag måste packa ner en skjorta till LO och jag får se vad jag ska sätta på mig. 
Behöver jag säga Hotellövernattning med frukost? 
Men jag har inte varit säker på att dessa dagar . I fredags gick jag hem från ladugården med förkylningsvibbar. Hosta och värk i hela kroppen. Tur i oturen var att Jennie planerat att bjuda på middag. Så hon fick ta hand om mina sambos (LO och Z), så jag fick ligga på soffan, kolla TV, slumra och tycka synd om mig själv.
Vi har ju helgpassen, men jag fick vara inne hela lördagen för LO och Z gjorde båda ladugårdspassen. . . Jag skulle faktiskt unna alla en Z. När han vill jobba då jobbar han så att svetten lackar. På söndag så kände jag mig lite mer "fit for fight" så vi gjorde morgonpasset tillsammans alla tre. Eftermiddagen fick Z ledigt för att vara med en kompis. Det är också viktigt för en 12-åring.
Den kvällen kom "helgkalven".  Det blev en kvigkalv och det är nog ingen vi ska behålla. Hennes pappa är vår kött-korsning "Ferguson" (han var 1/2 Hereford). Vi har fått fina kalvar efter honom. 
Nu ska jag ta och hänga lite kläder framför braskaminen så de torkar tills i morgon.
Vi delar ju 20A- säkring med grannen (dotter och dräng) så vi måste planera el-användningen. Speciellt när det är sträng kyla ( som kallast har vi haft -23) .Vi har ju braskamin så vi eldar hela dagarna så att inte värmeanläggningen ska dra så mycket energi. Så har vi delat upp så att jag tvättar och diskar em. Laga mat gör vi ju båda. 
Nä vi höres om några dagar. 




måndag 21 januari 2019

Så bistert kall sveper Nordanvinden

Årets kallaste dag. -21 grader när jag kollade termometern för en stund sedan. Braskaminen har varit igång hela dagen.
Så kom dagen då dom nya grannarna flyttade in. Ja det är ju inga okända utan dottern, drängen och två av våra barnbarn. Dom har fått byta upp sig från att husera på 55 kvm till än så länge 128 kvm. Sen får dom ta itu med källarvåningen och då blir boytan extraplus.
Idag har man presenterat den nya regeringen. När Löfvén läste sin regeringsförklaring sa han att hela landet ska leva och hela landet ska utvecklas. . . Och så blir en hästälskande vårdbiträde från Halland Landsbygdsminister???? ( Jag gillade inte att titeln Jordbruksminister försvann. Men det visar ju bara vidare hur liten betydelse bonden har i de styrandes ögon.) Fel av mig att inte ge henne en chans innan jag gnäller. Jag ska försöka att vänta och se. Men så viktig är landsbygden att nån med liiiiiiten jordbrukskoppling ska få styra Livsmedelsstrategin , som måste genomföras om vårt land ska ha en susning när bekymmersmolnen kommer att hopa sig över oss. 
Bucht hade ju norrländska anor och förståelse för den norrländska kulturen och faktiskt gillade jag honom . Nu ska det alltså börjas om igen.
 Ja mer än hälften av Sverige finns norr om Dalälven. Ja de flesta av våra naturresurser - skogen, vattenkraften och en hel del vindkraft, malmen och semesterdrömställena, finns norr om Dalälven.
Norr om Dalälven lägger man ner bensinstationer, affärer, busslinjer, använder sig av tåg avsedda för sydeuropeiska järnvägar, lägger ner sjukhus/vårdcentraler och utbildningsplatser, låter vägnätet förfalla,slutar att ploga vintervägar, drar in på postlämning till lite mindre boplatser, klipper teleledningar innan mobiltelefoni verkligen fungerar, höjer diesel och bensinskatter så att det blir dyyyyyyrt att ha bil (man vill få folk att åka mer kommunalt typ tunnelbana, tåg, buss som inte finns eller är indraget i norr). 
I norr där man vill att det, under vissa lov och semestertider, ska finnas affärer, buss- och tågförbindelser, flygplatser med många av- och ingångar (kanske fel ord), vägar som kan svälja alla semestrande och sportlovsfirande sörlänningar både på ditvägen och hemvägen - gärna med 7 filer så att ingen behöver besväras av lastbilstransporter, folk som servar och ser till de semestrandes trivsel, ser till att "dragbanan" är smörjd (Pistvaktsskämt), att någon form av "lokalbefolkning" ska finnas för beskådning och som kan visa nått genuint inhemskt handarbete eller kanske dra en rolig historia på bygdemål.
Sen ska det vara slut med försäljning av nya diesel och bensindrivna bilar år 2030. Hur många laddningsställen för elbilar tänker man bygga i Norrland? Eller blir det högre bidrag till inköp av cykel (obs ej el om man inte kan ladda den hemma i garaget eller nått))?
Okej jag är väl negativ och jag ska försöka ge denna nya minister en chans. Men jag har inte lika stort tålamod längre. Jag börjar bli less på att min region ska utarmas. 
Gnäller jag? Ja kanske, men ibland funderar man på varför man inte frestats att flytta söderut. Jag tror att jag har svaret på den funderingen. 
Jag tillhör dom som har "Norrland i blodet". Jag kan inte tänka mig ett liv utan norrsken som sprakar över stjärnbeströdd himmel, kalla vinterdagar, snövita vidder, porlande vårfloder, den härliga vårluften som är fylld av nygröna löv och blommor som spirar så snabbt att man nästan ser det, norrländsk sommar som snabbt övergår i färggrann höst fylld med bärplock och älgjakt (om man gillar sånt). Jag tillhör dom som älskar de norrländska viddernas tystnad.
Bara vänta och se vad som väntar under denna mandatperiod. Om nu regeringen klarar sig dessa 4 år till nästa val. Nu är det minsann sängdags. Dröm sött!





tisdag 15 januari 2019

Och idag jobbar jag som ?

…..Pappersbonde och hemmafru. Kanske det blir lite för mycket sånt. Jag vet inte? Under min bonde-utbildning lutade arbetsprocenten mer åt djurvård och utearbetshållet till.  Lite lurad känner jag mig.
Nu har jag fått undan nästan all jul, kanske jag får ut granen i morgon. Hundarna har hela tiden försökt "ramma" den. Men den står stadigt. Det är bara lågt hängande julkulor som studsar i golvet då dom rusar in, på båda sidor om granen. Det funkar på höger sida (oftast). Men när marodörerna bums ska passera vid bokhyllan så studsar åtskilliga på golvet. Sen har jag sett Norris (julgranskulemarodör nummer 2) hur han lägger sig under en gren med fin kula hängande och viftar till med sina tassar så att kulan lossnar. Sen dribblar han röda och guldiga kulor runt hela huset. Det är tur att vi hängde de kulor som går sönder lättast, högst upp. Men som sagt julen är slut och då ska granen ut , utan prut.
Jag har bokfört en hel del idag (höll på förra veckan också). Trött i ryggen men det är bara några verifikat kvar sen ska jag kolla med revisorn om "sista finliret" och så går 2018 till handlingarna.
Ett ganska jobbigt år, både vädermässigt och arbetsmässigt.
Vi har minsann njutit av vårt jobb alla dagar förutom 35 timmar i juli då vi åkte till Skellefteå (jag räknar inte sjukdagar som ledigt bara så ni vet).
Vi fick mest kvigkalvar i fjol, men om årets kalvtrend håller i sig blir det problem. 6 tjurkalvar och en kviga än så länge. Då vi inte föder upp tjurkalvarna själva, så är vi ju i behov av att nån vill ha dom. Med de slaktköer som är i Sverige nu, så blir man överlycklig då livkalvsbilens ägare ringer och vill ha några små.
Vi fick bortåt 120 kalvar i fjol och av dom tror jag att det blev 47 levande tjurkalvar.
Jag tror vi kommer att klara fodret, men med en hårsmån. Höet räcker inte utan vi måste ta till de höigare rundbalar vi gjorde. Ensilaget borde räcka . Men vi får hoppas på en trevlig vår och tidigare ensilering sommaren 2019. Undra om den blir lika torr?
Än så länge har det inte varit lika mycket snöröjning som förra säsongen . Men som sagt det är inte slut på vintern än.
Vad hoppas jag av 2019? Jag önskar mig bättre väder (både snö och regn i lagom mängd och härlig sommarsol). Jag hoppas på att skördarna ska gå bra över hela landet . Att alla kor, grisar, får, hästar höns med flera  djur ska må som kungar/drottningar. Jag hoppas att alla bönder ska må bra och kunna få några härliga lediga dagar detta år. Jag drömmer om att det ska komma fler unga som vill ta över/börja med jordbruk.. För faktiskt så är det ett av de mest tillfredsställande arbeten som finns. Man jobbar tills det är klart och sen somnar man när man läger sig. Fast så känns det inte då man håller på med papperstjaftet. Då är det enkelt att  "siffrorna" dyker upp i skallen just som John Blund knackar på.
Nu tänker jag  virka mitt varv på temperaturfilten. Tror det blir en ny färg ikväll för det har blivit betydligt kallare ute. Sen hoppas jag att LO kommer hem så att det går att göra kväll. Gillar inte när han jobbar ensam i ladugården. Jag är nog ganska mycket rädd om honom .




lördag 12 januari 2019

Lördagspladder

Sitter vid bokföringsdatorn och trodde att jag skulle "idas" gå hem och börja plocka bort julen. Men då jag gjort klart en månads bokföring och tittat in på skatteverkets hemsida, verkar klockan ha passerat "städ-tid" därhemma. Det vill säga bäst jag gör bort mina eftermiddagssysslor här innan jag går hem. Kan ju bara hålla på tre-kvart innan jag ska ner till mina kalvar. Jag får njuta av julpyntet nån dag till. Får se hur det känns när jag kommer hem.
Fast då ska vi äta och sen är jag trött och behöver lite vila (helst hela natten). Tids nog så blir det bortplockar-tajm.
Men jag är ganska sur på granen. I åtskilliga år har jag varit tvungen att slänga ut en tokbarrande gran, nån gång mellan nyår och trettondagen. Oftast har de sista  barren fallit av vid hall-passagen. Åtskilliga små rackarns barr nålar sig in lite varstans. Kvittar om jag så rensat bort varenda liten sko. Nog hugger ett barr blodtörstigt mig i foten när jag sätter på fotklädnaden.
Men julen -18 har en gran som står lika grön och grann i stugan, som när vi tog in den. Det känns lite "elakt" att förpassa den till fårhagen. Fast fåren blir nog glada åt en grön och vacker gran.
Varför den är så otroligt fin har nog att göra med att det är en finaste kungsgran och så att vi investerade i en ny julgransfot som tar 3,5 liter vatten. Jag har inte fyllt på ofta, kanske var tredje dag. I vår förra julgransfot, så var man tvungen att fylla flera gånger om dagen. Satt jag då kvar i ladugården hela dagen, i kombination med kvällsglömska, så blev straffet, självklart, ilsket attackerande barr. . . .

Det är ju helg så vi är själva i ladugården. Sent igår kväll fick vi en kalv. En tjurkalv. Nu har vi fyllt alla småboxar igen. Tur att vi blev av med 8 tjurkalvar och att efter  vi denna helg kan säga att 4 kalvar är avvanda och kan flyttas till större box.  Få se om det kommer fler småkalvar innan helgen är slut.
Sen så fick vi lamm i förrgår. Men jag bokförde så intensivt att jag inte har fotograferat dom (knappt hälsat på). Blir väl framöver när andan faller på. Söta är dom i alla fall.
 Ja just det jag kan skriva in de nya fodergivorna. Då har jag skäl att sitta ett tag till och försöka se ut som en jordbruksföretagare.
Trevlig helg

torsdag 10 januari 2019

En sån här vanlig januari dag



Nu är det fullt upp med "bondepapprande". Det är bokföring och årsrapporteringar åt höger och vänster. Vi fick ett nytt tvillingpar i helgen som var. Först kom en liten rackare. Kossan stod på bås och hade inte visat nån "kalvningstendens" på kvällen innan. Men när jag kom ut för att påbörja morgonpasset låg den lille bakom kossan som stod på bås. Raskt rusade jag dit och drog kalven fram till kossans huvud så att hon skulle kunna slicka. Men han var kall och såg ut som om han skulle ge upp livet.
Naturligtvis ringde jag LO som var borta vid utgödslingen i andra ladugården. Vi hjälptes åt att flytta ko och kalv till en kalvningsbox. Den lille kunde knappt hålla upp huvudet. LO påbörjade "operation  livräddning". Då värmelampan är upptagen hos ankorna så fyllde LO en 20 liters dunk med varmt vatten och så lade han kalven med ryggen (nära lungorna) mot den. Ett ordentligt hötäcke över kalv och dunk och så får han ligga där och värmas upp.
Kossan hade nya värkar, så vi konstaterade att hon nog tänkte nedkomma med tvillingar. Men efter en, vad jag tyckte, lång stund Hämtade LO plasthandskar och hjälpte kossan att få fram kalv nummer 2 . Den kom bakvägen, så den var svårare att få fram. Men med rask och van hand drog LO fram den och han var betydligt större (hade nog tagit mest av den näring kossan hade). Han kan han min man.
Medan kossan födde nr 2 blev nr 1 varm och började knarra upp huvudet. Råmade lite så där som kalvar gör när dom vill veta vart mamman är.
Jag värmde lite "vanlig" mjölk och lät kalvarna få några klunkar av den medan LO tog ut kossan och mjölkade råmjölk från henne. Kossan fick sen hon ätit lite kraftfoder återvända till sina "söner" och då stod dom båda på benen, mycket vingliga, men pigga och gosiga. Dom hade lite svårt att hitta mammas spenar så vi värmde på den fina råmjölken och gav dom med napphink så de blev mätta och nöjda. Nästa dag diade båda kalvarna ordentligt.
Jo en skvätt blev över. Den tog jag hem och gjorde en kalvdans. 
Idag satt jag med bokföring hela förmiddagen. December månad är så mycket med andra förberedelser och jobb så jag hinner knappt att vara företagare. Sen till lunch kom Kalle och vi räknade foder till middagsdags. Jag hade planerat att ha "snabbmiddag". Potatisbullar och bacon det tar inte alltför mycket tid att sno ihop. Jag brukar inte ha så ofta halvfabrikat att tillaga. Men faktiskt ibland måste man avstå från sina principer.
Jag toppar med att göra en porterstek som vi kan "gnaga på" under helgen.
Visst har jag berättat om att jag läst i Land om att ha orkidéerna i en vas med vatten? Sen spolar man av rötterna och byter vatten nån gång i veckan. Kraftiga och gröna blad och blomstänglar på allihop. Så jag är nöjd.
Nu ska jag återgå till mitt nya projekt, en temperaturfilt. Men jag tror jag måste invänta en ny virknål. På garnet står 4 mm, men jag behöver nog 4,5 mm nål. gissa vilken nål jag inte hittar???? naturligtvis precis den jag behöver. Men den är inte längre bort än dit datorn når. Fy mig att beställa på nätet, men jag vet ingen garnaffär i Ö-vik som saluför ergonomiska nålar.
I morgon väntar med papprande, både bokföring och skriva in nya fodergivor. Och jag som har lust att börja plocka bort julen. Trots att granen står grön och grann i stugan. Men den där julfeelingen (om än så liten) har liksom domnat av nu.





fredag 4 januari 2019

Nu är vi inne på 2019

Nyårshelgen var lugn. Som gårdsägare brukar vi ta de röda dagarna själva så december har vi varit igång en hel del. Men visst, det är ju egentligen därför jag blev bonde. Nämligen att få vara med mina djur och helst inte hoppa ur kossekläderna förrän det är kväll och allt är klart i ladugården.
Jag blev inte bonde för att jag skulle sitta och hålla på med allt pappersskit (som jag försöker med under vardagarna). Nu under julhelgen har jag försökt ha så lite datortid som möjligt. Men det är ju så att kalvningar måste rapporteras in och så sorgesamma händelser som att kossor dör. En ko har fläkt sig , en ko tacklade av mer och mer , tillslut beslöt vi att ta bort henne medan hon kunde stå upp  och så idag ligger en nykalvad ko död bara så där. Jag misstänker vasst eller nått sånt i de två senare fallen. Har aldrig skickat 3 kor med kadaverbilen samtidigt.




Våra tvillingtöser född under julhelgen håller sig pigga och äter sig stora och feta i alla fall. Ja de andra 3 kvigkalvarna som föddes under julhelgen artar sig.
Den första dagen 2019 fick vi en tjurkalv och dg 3 en tjurkalv till som tyvärr var död vis födseln. Alltid sorgligt men tyvärr så händer sånt.
Vi fick skicka 8 tjurkalvar till uppfödare  och då blir det lite mer rum för de kalvar vi ska avvänja. Denna vinter är det nog skohorn som gäller bland kalvarna.
Uppfödarna har ju också slaktköer att ta hänsyn till och blir dom inte av med sina slaktfärdiga djur, kan dom ju inte ta emot nya småttingar.Vi bönder är inne i en ond cirkel , orsakad av det eländiga torrväder vi hade i sommar.
Jag vet att många njöt av alla dessa soliga och varma dagar, men som bonde så tycker man att lite mer regn kunde ha fått falla. Men vi får hoppas på nästa sommar. Hoppas att fodret räcker för alla.

Nyårsaftonen firade vi på 3. LO, Z och jag hade ju ladugårdspassen och kände att vi nog inte skulle orka med alltför mycket tjohejsan. Tänk jag lyckades inte få bild på efterrätten , men det var chokladmousse med grädde och salted caramel ovanpå.
Vi lyssnade på Persbrandts tolkning av "Ring Klocka Ring" (undra vem som får läsa nästa gång, för dom verkar byta varje år numera) och såg fyrverkerier både på TVn och faktiskt även på vår sida älven och i Billsta (som ligger på södra sidan Moälven.
Nyårsdagen passerade snabbt (även om vi segade i ladugården). För den 2 januari blev både LO och jag konstigt förkylda. Tur våra anställda var tillbaka då och kunde ta över så vi fick sova. Jag tror att vi helt enkelt inte sovit tillräckligt och jobbat på lite för mycket. Men idag känns det något sånär normalt igen.
Vi tittar på Modos match mot Södertälje och hoppas , hoppas, hoppas att siffrorna ska ändra sig under 3:e perioden  (det står 2-1 till Södertälje nu).
I morgon är det ladugården igen men bara 2 dagar. Undra om det blir nån kalvning under helgen?
Mina söta charmtroll växer och börjar kasta längtansfulla blickar mot kartongkanten. Men än så länge håller dom sig "på mattan". Mamma Tord är inne hos dom nästan hela tiden. Fast ibland rycker det i hennes "jägarnerv" och hon måste ta sig en sväng i ladugården för att kolla möss och fåglar. Kommer det någon storråtta försöker hon nog dräpa den med. En bra ladugårdskatt.
Efter denna helg blir det vanlig arbetsrytm igen. Då hägrar alla årsavslut och årsrapporteringar. Då ska jag snygga till nya bokföringspärmar och ändra i pärmhyllorna . Då ska jag ta itu med Norrgårdens papperslunta och. . . . Varför tänker jag på det nu? Nä nu är det fredag kväll , och jag ska kolla klart matchen och kanske virka nått varv på mitt nya projekt. Har faktiskt beställt ett nytt virkprojekt som jag funderat på i några år. Jag grunnar på en temperaturfilt, så jag kommer ihåg hur vädret varit under hela 2019. Undra hur den kommer att se ut?
Yes 2-2  och samme Modoit som gör det målet.